Kulttuuria ja taidetta käytetään yhä enemmän hyvinvoinnin tukena, selviää juuri valmistuneesta raportista.

Tietoisuus taiteen ja kulttuurin myönteisistä vaikutuksista ihmisen hyvinvointiin on lisääntynyt ja kulttuurilähtöisten menetelmien käyttö yleistynyt. Yleinen asenneilmapiiri on muuttunut positiivisemmaksi. Näin katsotaan loppuraportissa, jossa arvioidaan Taiteesta ja kulttuurista hyvinvointia -toimintaohjelman vaikutuksia.

Toimintaohjelmakauden kulttuurilähtöisten menetelmien käyttö yleistynyt ja hallinnollista yhteistyötä on virinnyt eri puolilla Suomea.

Taiteen ja kulttuurin menetelmät ovat jalkautumassa pienin askelin varsinaisen toiminnan piiriin, mutta alueelliset erot ovat vielä suuria, raportissa todetaan. Taidetoiminta voi olla yksi tapa vähentää esimerkiksi vanhusten yksinäisyyttä ja parantaa elämänlaatua.

Toimintaohjelma on herättänyt runsaasti kiinnostusta myös kansainvälisesti. Erityistä huomiota on kiinnitetty toimintamalliin, jossa useampi ministeriö on sitoutunut yhteistyöhön ohjelman toimeenpanossa.

– Kyse ei ole uudesta ja kustannuksia vaativasta toiminnasta, vaan siitä, että asioita tehdään toisin, sanoi peruspalveluministeri Susanna Huovinen, sd., joka otti raportin vastaan yhdessä kulttuuriministeri Pia Viitasen, sd., kanssa.

– Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen taiteen ja kulttuurin avulla edellyttää säännöllistä yhteydenpitoa järjestökentän, kulttuurialan ja sosiaali- ja terveyssektorin toimijoiden sekä julkishallinnon kesken, totesi Viitanen.

– Olemme tässä asiassa vasta pitkän työsaran alussa ja tarvitsemme hallinnonrajat ylittävän asiantuntija- ja yhteistyöelimen jatkossakin.

Loppuraporttiin voi tutustua täällä.

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*