Palvelujen tulee vastata pidentyvän vanhuuden tarpeisiin, katsoo työryhmä. (Kuva: Ville Miettinen)

 

Ikäystävällistä Suomea pohtinut asiantuntijaryhmä vaatii syrjinnän lopettamista ja palvelujen kehittämistä vastaamaan pidentyvän vanhuuden tarpeisiin.

Työryhmä korostaa perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulalle, kesk., luovuttamassaan lausumassa, että ihmisen toimintamahdollisuuksia ei pidä rajoittaa iän perusteella.

– Pitäisi olla itsestään selvää, että ikäihmiset osallistuvat aktiivisesti kaikkeen yhteiskunnalliseen toimintaan elämänkokemuksensa ja pitkien työuriensa antamalla pätevyydellä.

Työryhmä haluaa kuntoutuksen keskeiseksi osaksi sekä kotihoitoa että ympärivuorokautista hoitoa. Terveyskeskusten vuodeosastot halutaan uudistaa aktiivisen hoidon ja kuntoutuksen keskuksiksi.

– Ikääntyminen koskee koko yhteiskuntaa. Siksi se on otettava huomioon kaikessa lainsäädännössä ja kaikissa poliitikoissa, sanoo työryhmä johtanut arkkiatri Risto Pelkonen.

Ikäsyrjinnästä esimerkkeinä työryhmä mainitsee ikääntyneiden työntekijöiden työllistymisvaikeudet, vanhojen toissijainen asema kuntoutuksessa tai heidän poissulkemisensa mielipidetiedusteluista, joiden sanotaan edustavan kaikkia suomalaisia.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*