Kuva: Sosteri
Sosterilla on Savonlinnan keskussairaala, jossa on ympärivuorokautinen erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon yhteispäivystys sekä eri erikoisalojen poliklinikat ja vuodeosastot.

Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosterin hallitus päätti tiistaina, että erikoissairaanhoidon palvelut yritetään turvata joko yhtiöittämisellä tai ulkoistuksella.

Ratkaisun tavoitteena on erikoissairaanhoidon palveluiden ja työpaikkojen turvaaminen ja Savonlinnan seudun elinvoiman säilyttäminen. Sosterilla on Savonlinnan keskussairaala, jossa on ympärivuorokautinen erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon yhteispäivystys sekä eri erikoisalojen poliklinikat ja vuodeosastot.

Ulkoistaminen on tarkoitus toteuttaa joko kokonaisulkoistuksena tai yhteisyritysmallilla. Sosterin tiedotteen mukaan päätöksen taustalla ovat valtakunnalliset säädökset ja maakunta- ja sote-uudistuslain valmistelut, jotka kaventavat pienten sairaaloiden elintilaa.

– Meillä ei ole mitään varmuutta siitä, että erikoissairaanhoidon palvelut ja päivystys säilyvät maakunta- ja sote-uudistuksen myötä Savonlinnassa. Tällä on jo nyt vaikutuksia sairaalan toimintaan, henkilöstön saatavuuteen ja pysyvyyteen. Asenneilmapiiri on maakunnassa sen kaltainen, että se ei tue tavoitteitamme, Sosterin hallituksen puheenjohtaja Pekka Nousiainen, kesk., sanoo.

Keskittämis- ja päivystysasetus asettaa sairaalakohtaisia vähimmäislukumääriä leikkauksille, mikä vaikeuttaa palveluiden tuottamista etenkin pienissä sairaaloissa. Lisäksi valmisteilla oleva maakuntauudistus uhkaa toteutuessaan keskittää palveluja maakuntien sisällä myös taloudellisista syistä.

Erikoissairaanhoidon lähipalvelut halutaan turvata

Sosterissa nähdään, että alueen asukkaiden erikoissairaanhoidon palveluista täytyy pitää kiinni. Itä-Savo on alueena saaristoinen, jossa välimatkat ovat pitkät ja tiet hidaskulkuisia. Väestöä on noin 45 000, alueen kulttuurimatkailun ja vapaa-ajan asutuksen myötä kesäisin huomattavasti enemmän. Saimaan syväväylällä on vilkas vesiliikenne.

– Meillä on päivystyksessä joka vuorokausi noin 75 käyntiä ja matkat naapurisairaaloihin ovat yli 100 kilometriä. Voi vain kuvitella minkälainen ambulanssi- ja taksiralli tästä alkaisi. Apu tulisi väistämättä osalle potilaista liian myöhään, Sosterin kuntayhtymäjohtaja, erikoislääkäri Panu Peitsaro sanoo.

– Perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteispäivystys on edellytys, että sairaalassa voidaan tehdä nukutusta vaativia toimenpiteitä, Peitsaro jatkaa.

Jos erikoissairaanhoito Savonlinnassa päättyisi, työt loppuisivat 500 ihmiseltä, Sosterista kerrotaan loppuminen tarkoittaisi suoraan noin 500 työpaikan katoamista.

Sosterin kuntayhtymähallitus kokoontuu helmikuussa päättämään lopullisesta ulkoistuksen muodosta.

Kaupunginjohtaja: Meidät ajettiin nurkkaan

Savonlinnan kaupunginjohtaja Janne Laine toteaa Itä-Savo-lehden haastattelussa, että Sosterin päätös on oikea, koska muuta vaihtoehtoa ei enää ollut. Laine muistuttaa, että huolimatta lukuisista neuvotteluista ministeriöltä ei olla saamassa  terveydenhuoltolakiin kirjausta siitä, että kaikissa nykyisissä keskussairaaloissa on turvattu sisätautien, kirurgian ja anestesian päivystävät erikoisalat.

– Lopullisen uhan sairaalallemme muodostaa maakuntauudistus. Sen myötä menetämme päätösvallan sairaalassa. Maakuntatasolla ei ole saatu aikaiseksi työnjakomallia, joka turvaisi päivystyssairaalan. Tämä maakunta ja maan hallitus on ajanut meidät nurkkaan niin, ettei ole muuta mahdollisuutta kuin tehdä sama kuin Kemissä tehtiin keskussairaalan pelastamiseksi, Laine sanoo viitaten Meri-Lapin paljon keskustelua herättäneeseen sote-ulkoistukseen.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*