Kemissä sijaitsevan Länsi-Pohjan keskussairaalan leikkaustoimintojen säilyttäminen oli yksi yhteisyrityksen perustamisen motiivi. (Arkistokuva: Seppo Haavisto)

Suomen suurin sote-ulkoistus on totta. Kemi, Tornio, Keminmaa ja Simo perustavat Mehiläisen kanssa sote-yhteisyrityksen, joka ottaa hoitaakseen kuntien terveyspalvelut 15 vuoden sopimuksella.  Yhteisyrityksen perustamisen taustalla on kuntien halu varmistaa terveyspalvelut nykyisellä tasolla myös sote-uudistuksen toteutumisen jälkeen.

15 vuotta pitkän sopimuksen kokonaisarvoksi on arvioitu 1,1 miljardia euroa. Hintalaskelma perustuu yhtiöitettävän palvelukokonaisuuden vuoden 2016 hintatasoon, josta on vähennetty 2 prosenttia. Ennen Keminmaan päätöstä ulkoistaa perusterveydenhuoltonsa Mehiläiselle oli vuosikorvaukseksi laskettu vajaat 74 miljoonaa euroa + vuokramenot.

Rovaniemen suuntaan risuja

Valtuutettujen puheissa vilahteli katkeruus Rovaniemen seutua kohtaan, jonne uudistuksessa ollaan Lapin alueen erikoissairaanhoitoa keskittämässä. Useampi valtuutettu Kemissä ja Torniossa ihmetteli sitä, ettei neuvotteluhalukkuutta Lapin keskussairaalan suunnalta löytynyt senkään jälkeen, kun yhteistyritystä lähdettiin jalalle laittamaan.

Myös ministeriön suuntaan lähti useissa puheissa kiukkuisia terveisiä. Länsi-Pohjan keskussairaala todettiin niin tärkeäksi alueelle, että massiivinen ulkoistus päätettiin toteuttaa ministeriön kriittisistä äänenpainoista huolimatta.

Yhteisyritys syntyi lopulta vain yhden äänen turvin, kun Kemissä äänet olivat 22-21. Jos yksikin kunta olisi sanonut ei, niin ulkoistushanke ei olisi toteutunut. Torniossa äänet jakautuivat 25-18, Simossa 11-6 ja Keminmaalla 24-7. Simoa lukuun ottamatta muissa kunnissa äänestettiin myös asian pöydälle jättämisestä.

Illan aikana Keminmaan valtuusto päätti myydä myös sote-kiinteistöjään kuuden miljoonalla eurolla. Terveyskeskuksen osti Mehiläinen, joka jatkossa tuottaa kunnan terveyskeskuspalvelut.

Palvelujen pelättiin karkaavan

Kemin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Maija Jestilä (sd.) äänesti yhteisyrityksen puolesta. Jos Jestilän äänestyspäätös olisi ollut toinen, niin hanke olisi ajanut karille. Ensimmäisen yön aikana ei ollut tullut vielä katumusta tehdyn päätöksen suhteen.

-Todella vaikea asiahan tämä oli, mutta ei ole tullut sellaista tunnetta, että olisin väärin tehnyt. Mietin päätöstä ennakkoon tosi pitkään ja koen toimineeni päättäjänä oman alueeni ja sen asukkaiden edun mukaisesti, Jestilä pohti tiistaiaamuna.

Valtuutettujen puheissa vilahteli asian käsittelyssä pelko Länsi-Pohjan keskussairaalan kuihtumisesta vanhusten vuodeosastoksi, josta erikoissairaanhoidon palvelut ovat karanneet Rovaniemelle Lapin keskussairaalaan.

-Meidän alueella on teollisuutta, raskasta liikennettä ja öljysatama. Meille on tärkeää niin oman alueen asukkaiden, kuin täällä liikkuvien työntekijöiden ja matkailijoiden turvallisuus. Meille oli käytyjen neuvottelujen aikana syntynyt pelko, että täältä viedään terveyspalvelut muualle, Maija Jestilä kertoo.

Kunnat mukana yrityksessä

Kemissä demarien valtuustoryhmä jakautui asiasta päätettäessä. Viisi demaria 13 päätti lähteä tukemaan pitkään sopimusta Mehiläisen kanssa. Maija Jestilä painottaa, että kyseessä on kuntien ja yksityisen toimijan perustama yhteisyritys, joka palvelut tulee tuottamaan.

-Minulle oli oleellista se, että yhteisyrityksessä on myös kunnat mukana. Jos kyse olisi täysin yksityisestä toimijasta, niin silloin tilanne olisi ollut täysin toinen.

Erään valtuutetun mukaan asian tiimoilta on poltettu kapinakuntien toimesta enemmän siltoja kuin saksalaiset konsanaan Lapin sodassa. Tornion suunnalla kuitenkin uskotaan yhteisen sävelen vielä löytyvän, kun maakuntaa lähdetään kehittämään sote- ja maakuntauudistuksen myötä.

-Täytyyhän meidän yhdessä Lapin maakuntaa kehittää. Itselläni on vahva usko siihen, että se onnistuu, Maija Jestilä vakuuttaa.

Valituksia odotettavissa

Ainakin Kemin kaupunginvaltuuston yhteisyrityspäätöksestä on suurella todennäköisyydellä valituksia odotettavissa. Kaupunginhallitus päätti jättää asian pöydälle äänin 5-5 puutteellisten tietojen takia. Äänin 22-21 kaupunginvaltuusto päätti kuitenkin asian käsitellä ja samoilla äänin sopimus lopulta hyväksyttiin.

-Osa valtuutetuista valittanee menettelytavasta ja osa siitä, että päätöstä tehtäessä ei ole ollut tarpeeksi tietoa päätöksenteon tueksi. Tällä perusteella kaupunginhallitus päätti jättää asian pöydälle ja odottaa selvityshenkilöiden työn tuloksia. Valtuusto kuitenkin päätti toisin ja äänestyksen jälkeen asia käsiteltiin, Kemin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Moisanen (vas.) kertoo.

Moisanen oli yksi niistä valtuutetuista, joka jätti päätökseen eriävän mielipiteen.

-Aika vaillinaisin ja puutteellisin tiedoin päätöksiä piti tehdä. Itse en ollut valmis näillä tiedoilla päätöksiä tekemään. Siellä on paljon vielä avoimia asioita, Sari Moisanen pohtii.

Hankintapäätös vielä tekemättä

Mikäli kuntien päätökset saavat lainvoiman, niin kuntien päättäjät eivät asiaa enää käsittele. Pallo on Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin hallituksella, mutta missä vaiheessa sillä pelaamaan päästään, ei ole vielä selvillä.

-Pitää muistaa, että hankintapäätöstä ei ole vielä tehty. Se pitää tehdä ensin ja katsoa, että se saa lainvoiman. Sen jälkeen alkavat sitten lopulliset sopimusneuvottelut. Tässä juuri mietittiin, että pystymmekö tekemään hankintapäätöstäkään ennen kuin kuntien eiliset päätökset ovat lainvoimaisia. Pitänee ruveta soittelemaan asiasta Kuntaliiton suuntaan, sairaanhoitopiirin johtaja Riitta Luosujärvi pohdiskeli.

 

 

Uutista täydennetään myöhemmin päivän valjettua.

Edit 14.11.2017 klo 9.20: Lisätty Tornion kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Maija Jestilän kommentit

Edit 14.11.2017 klo 12.20: Lisätty Sari Moisasen ja Riitta Luosujärven kommentit. Tarkennettu sopimuksen sisältöä ja hintaa. 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä