Kainuu on saamassa uuden keskussairaalan. Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymälle poikkeusluvan sairaalan rakentamiseksi.

 

Uutta keskussairaalaa Kajaanin sairaalanmäelle on suunniteltu jo kuuden vuoden ajan. Sisäilmaongelmat ovat pahentuneet vuosi vuodelta vanhassa tornitalossa, eivätkä tilat muutoinkaan ole vastanneet enää vuosikausiin nykyaikaisen sairaalaympäristön vaatimuksia.

-Kunnat ovat jo vihreää valoa uudelle sairaalalle näyttäneet ja hyväksyneet investoinnin osaltaan. Hankkeen tämän hetkinen tavoitekustannus on 135 miljoonaa euroa ja Kainuun sote tekee päätöksen rakentamisen aloittamisesta joulukuun valtuustossa, kuntayhtymän johtaja Maire Ahopelto kertoo.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Toiminnat saman katon alle

Kainuun uusi sairaala ei tule olemaan perinteinen keskussairaala erikoissairaanhoitoineen, vaan tilojen suunnittelussa on jo nyt huomioon sote-uudistuksen vaatimukset perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon ja sosiaalipalvelujen joustavasta yhdistämisestä.

-Tänne yhdistetään Kajaanin Lehtikankaan terveysasema ja Kajaanin pääterveysasema vastaanottotoimintojen osalta. Meillä on keskussairaala hoitanut jo nyt päiväsaikaan väestömäärältään puolen Kainuun päivystykset. Iltaisin ja viikonloppuisin olemme olleet ainoa päivystyspaikka, Ahopelto kertoo.

Synnytyksille on tilat

Kainuun uusi sairaala pitää sisällään myös tilat synnytysosastolle. Synnytysten jatkuminen on kuitenkin vielä ministeriön päätöstä vaille. Pienenä maakuntana Kainuu on joutunut hakemaan poikkeuslupaa synnytysten jatkolle.

-Olemme anoneet poikkeuslupaa synnytyksilla ja sitä päätöstä me nyt odotamme. Synnytysten jatkumisilla on merkittävä vaikutus tulevan sairaalan toimintojen suunnitteluun. Jos synnytykset loppuvat, niin seuraava synnytysosasto tarvittavine päivystyksineen löytyy sitten 200 kilometrin päästä, Maire Ahopelto kertoo.

Kainuun uusi sairaala -hankkeessa uudistetaan koko maakunnan sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden prosessit, palveluiden organisointi ja johtaminen sekä Kainuun erikoissairaanhoidon ja Kajaanin kaupunkialueen perusterveydenhuollon toimitilat ja niihin liittyvä terveydenhuollon teknologia.

Mittava kokonaisuus

Ministeriöltä armon saanut uusi sairaala kokonaisuus koostuu kolmesta rakennusosasta, joiden bruttoala on yhteensä 46 000 neliömetriä. Tässä yhteydessä vanhan sairaalan matalat poliklinikka- ja toimenpidesiivet puretaan ja vanha potilastorni poistuu sairaalakäytöstä.

Vuonna 2010 valmistunut Kainuun keskussairaalan nykyinen päivystyspoliklinikka peruskorjataan osittain. Peruskorjauksen jälkeen siihen sijoittuvat lasten ja nuorten psykiatrian, erityishuollon poliklinikan, kehitysvammaisten akuuttiosaston ja ensihoidon toiminnot.

Sairaalan uusi päärakennus sisältää päivystävän, kiireettömän hoidon ja vuodeosastojen sekä näiden tukipalveluiden toiminnot. Rakennus muodostuu kahdesta erillisestä rakennusosasta, jotka yhdistyvät väliin jäävällä sisäkadulla.

Lisäksi rakennetaan uusi logistiikkaterminaali, johon keskitetään sairaalan saapuva ja lähtevä materiaaliliikenne sekä jäte- ja pyykkihuollon käsittelytilat. Rakennukseen liittyy myös ns. tekniikkapuisto, johon on keskitetty sairaalatekniikkaan liittyviä järjestelmiä.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*