Havainnekuva tulevasta uudesta sairaalasta.

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän valtuusto on hyväksynyt uuden sairaalan rakentamispäätöksen. Rakentaminen voi käynnistyä heti alkuvuodesta 2017 uudisrakennuksen valmistelu- ja perustusvaiheen töillä.

Erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon uudisrakentamis- ja peruskorjaushankkeeseen investoidaan 153 miljoonaa euroa vuoteen 2021 mennessä. Kokonaissummasta urakan tavoitehinnan osuus on 132,4 miljoonaa euroa ja tilaajan hankintojen osuus 20,6 miljoonaa euroa.

Valmista vuoteen 2021 mennessä

Kainuun soten mukaan nykyisten sairaala- ja terveyskeskuskiinteistöjen huono kunto edellyttää kiireellisiä rakennustoimia. Uusilla tiloilla ja teknologiaratkaisuilla luodaan samalla puitteet uusille toimintamalleille, jotka mahdollistavat tuottavuuden kehittämisen.

Rakentamisvaihe on osa allianssiurakkaa, jossa tilaajaosapuolen lisäksi ovat keväästä 2015 alkaen toimineet suunnitteluyhtiöt Sweco Architects ja Sweco Rakennetekniikka, Sweco PM ja Sweco Talotekniikka. Rakennusurakoitsijana toimii Skanska Talonrakennus ja talotekniikan urakoinnista vastaa Caverion Suomi.

Sairaalahankkeen laajuus on 46 282 bruttoneliömetriä, joista noin viisi prosenttia on peruskorjausta. Rakentaminen on jaettu kolmeen vaiheeseen, joista ensimmäisessä rakennetaan pääosa uudesta sairaalarakennuksesta vuosina 2017 – 2019.

Toisessa vaiheessa 2019 – 2021 rakennetaan loput poliklinikka- ja vuodeosastotilat sekä peruskorjataan sairaalan nykyinen päivystysrakennus.

Kolmannessa vaiheessa puretaan käytöstä poistettavat vanhan sairaalan osat ja viimeistellään piha- ja aluetyöt 2021 loppuun mennessä. Rakentaminen voidaan toteuttaa siten, että nykyinen sairaala voi jatkaa toimintaa ilman väistötiloja.

Toimintojen koonti vähentää tilatarvetta

Kainuun keskussairaala vastaa jatkossakin valtakunnallisen sote-uudistuksen linjausten mukaisesti ympärivuorokautisesta päivystyksestä sekä keskeisten erikoisalojen toiminnasta. Osana sairaalaa toimivat jatkossa myös Kajaanin terveyskeskusten vastaanotot ja vuodeosastot, psykiatrian ja riippuvuuksien hoidon palvelut sekä kehitysvammaisten poliklinikka ja akuuttiosasto. Kun eri toimintoja kootaan yhteen kokonaisuuteen, on tiloja jatkossa kymmenisen prosenttia (n. 6 000 neliömetriä) vähemmän kuin nykyään.

Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymälle poikkeusluvan uuden sairaalan rakentamiseen. Kaikki Kainuun kunnat ovat antaneet puoltavan lausunnon uuden Sairaalan rakentamiseen.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä