Kenttä yhä valmiimpi soten uuteen aikalisään
Kuva: Liisa Takala
Eduskunnan sote-valiokunta on varautunut käsittelemään maakunta- ja sote-uudistusta vielä ainakin tämän viikon.
Epäilys sote-aikataulujen pitämisestä kasvaa kentällä. STM:n kiertokysely viime viikolla kertoi, että useissa maakunnissa valmistelu on osin jäänyt odottamaan valtakunnallisen tason päätöksentekoa. Mustread-uutissivusto on haastatellut maakuntien muutosjohtajia, ja usko ainakin vaalien siirtymiseen on leviämässä.
Hallituksen esittämän tavoiteaikataulun mukaan lakipaketti pitäisi saa läpi eduskunnasta ja presidentin esittelystä tämän vuoden puolella ja voimaan vuoden alusta.
– Kaikissa maakunnissa epäselvä tilanne on ainakin jossain määrin aiheuttanut ulkoapäin tulevaa painetta hidastaa valmistelua, kirjoittaa VM:n muutosjohtaja Kari Hakari alueuudistuksen verkkosivulla.
Hakarin mukaan nyt hitaammin edenneitä maakuntia yhdistää se, että niissä on jääty monissa kysymyksissä odottelemaan kansallisia päätöksiä.
– Valmistelun yleiskuvaa leimaa lisäksi se, että maakunnissa keskitytään entistä enemmän niihin asioihin, jotka tulee tehdä rakenteiden uudistamisesta riippumatta. Tämä on tarkoittanut esimerkiksi painopisteen siirtämistä organisaatio- ja hallintorakenteista palveluiden sisältöjen kehittämiseen.
– Myös kuntayhtymien kautta etenemiseen on valmistauduttu joissain maakunnissa, Hakari kirjoittaa.
Valiokunta ahkeroi koko viikon
Sosiaali- ja terveysvaliokunnan lausunnon toivottiin valmistuvan syyskuun aikana, mutta työ valiokunnassa on edelleen kesken. Valiokunta kokoontuu seuraavan kerran tiistaina. Valiokunnan viikkosuunnitelmassa on varauduttu käsittelemään lakikokonaisuutta koko tämän viikon.
Sote-lautakunnan työ menee vielä kerran perustuslakivaliokuntaan ja takaisin sote-valiokuntaan. Suuressa salissa se edellyttää kaksi käsittelyä kolmen päivän välein. Sitten kokonaisuus kiertää valtioneuvoston kautta presidentin esittelyyn.
Perustuslakivaliokunnalla on runsaasti muitakin asioita pöydällään. Eduskuntakäsittely vienee myös aikansa puhekaruselleineen, muutosehdotuksineen ja äänestyksineen.
Työn viipymiselle on esitetty useita syitä. Osansa kritiikistä ovat saaneet hallitus, valiokunnan puheenjohtaja ja myös hallituspuolueitten sisäiset erimielisyydet. Henkeä valiokunnassa on arvioitu huonoksi muun muassa erilaisten demonstraatioiden kuten kaalin äänekkään rouskuttamisen ja korvatulppien sekä puheenjohtajasta tehdyn kantelun perusteella.
Henkeä on heikentänyt myös se, että valiokunta päätti hallituspuolueitten äänin, että se ei käsittele muita asioita ennen kuin sote-paketti on valmis. Oppositio piti tätä kiusantekona. Sen mielestä valiokunta voi hoitaa nopeasti asioita, joista ei ole erimielisyyksiä niin, että se ei häiritse maakunta- ja sote-kokonaisuudenetenemistä.
Vaalit ehkä vasta syksyllä 2019
Jos lakeja ei saada valmiiksi tänä vuonna, maakuntavaalit ilmeisesti siirtyvät jälleen.
Useat Mustreadin haastattelemat muutosjohtajat varautuvat siihen, että vaalit lykkääntyvät 2019 syksyyn, kun hallituksen uusimman suunnitelman mukaan vaalit olisi tarkoitus pitää toukokuussa yhdessä eurovaalien kanssa.
Yksi pelko asioitten lykkääntyessä on, että kunnat ja sote-yhtymät alkavat kiihdyttää toisaalta yksityistämistä, toisaalta investointeja. Hallitus on rajoittanut näitä toimia määräaikaisilla rajoituslaeilla, mutta jossain vaiheessa niiden voimassaoloaikaa täytyy ehkä pidentää.
Yksityistämiset erityisesti keskustalaisissa pienissä kunnissa ovat jo syöneet pohjaa uudistuksen kokonaisuudelta, kun ne rajoittavat maakuntien liikkumavapautta. Investointeja on haluttu rajoittaa siksi, että kunnat ja kuntayhtymät näyttivät tekevän tai suunnittelevan joidenkin arvioiden mukaan mahdollisesti turhia investointeja turvatakseen oman toimintansa.
Rakenteet hallituksen mallin mukaan
Samaan aikaan kun hallituksen esitysten eteneminen on lykkääntynyt ja arvelut ratkaisujen siirtymisestä seuraavalla hallitukselle lisääntyneet, on myös vahvistunut mielikuva, että hallituksenesitykset uudistuksen rakenteista kelpaavat useimmille ellei kaikille puolueille.
Mustreadin haastattelussa Uudenmaan muutosjohtaja Markus Sovala varautuu jo siihenkin, että ”yllätys yllätys, seuraava hallitus tekee sote-uudistuksen ja sen isot rakenneosat ovat samat kuin nykyisen”.
Näyttää ilmeiseltä, että kaikki haluavat sote-toimijoille leveämmät hartiat. Niin kaikki puolueet halusivat jo edellisellä eduskuntakaudella. Toimijoitten määräksi ilmeisesti kelpaa 18 ainakin aluksi. Nimikkeestäkään tuskin tulee ongelmaa, päädyttiinpä sitten maakuntiin tai aluekuntiin.
Verotusoikeudesta jouduttaneen vääntämään kättä, ja lopputulos lienee, että verotusoikeuteen palataan kunhan homma on muuten käynnissä. Siinä on kokoomuksella korkein kynnys.
Monituottajamalli vaikein kysymys
Vaikeimmaksi asiaksi on noussut se, miten yksityinen sektori pääsee mukaan toimintaan. Puhutaan valinnanvapausmallista ja monituottajamallista. Sekin on erityisesti kokoomukselle tärkeä asia. Puolue on joka tapauksessa jo joutunut hyväksymään sen, että valinnanvapaus hallituksen esittämässä mallissa lykkääntyy – jopa niin, että vaikka se nyt hyväksyttäisiin, seuraava hallituspohja voi sen muuttaa niin, että sen voi tulkita vesittämiseksi.
Yksityinen sektori joka tapauksessa kelpaa kaikille mukaan jonkinlaiseksi toimijaksi. Vasemmistoliitto on kriittisin, ja SDP korostaa sen alihankkijaroolia.
Nähtäväksi jää, saavatko suuret kaupungit jotain myönnytyksiä. Kuusi suurta kaupunkia ovat joka tapauksessa yksinään suurempia kuin puolet maakunnista.
Eniten suurten kaupunkien asema hiertää kokoomuksessa, mutta myös SDP on vahvoilla suurissa kaupungeissa.
Olen odottanut SoTe-lakeja 15.0 vuotta. SoTe-KIINTESTÖJEN myynti näyttää vain kiihtyvän. Terveystalo, Mehiläinen, Attendo ja Esperi Care ostavat. Esim. Kaavi, Lieksa ja Tervo myyneet kiinteistöjä.