Minna Korkiakoski-Västi toimi Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue Soiten hyvinvointialuejohtajana ja sitä Soiten toimitusjohtajana vuodesta 2018. (Kuva: Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue Soite)

Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueen johtaja Minna Korkiakoski-Västi eroaa hyvinvointialuejohtajan virastaan. Korkeakoski-Västi kertoo tiedotteessa ilmoittaneensa erostaan aluehallitukselle maanantaina 19. helmikuuta.

Korkiakoski-Västi kertoo, että irtisanoutumisen ensisijaisena syynä on luottamuspula Soiten luottamushenkilöjohdon toimintaan.

– Katson, että johtamisnäkemyksemme eroavat niin merkittävästi toisistaan, etten näe mahdolliseksi jatkaa tehtävässä. Erityisesti näkemysero on tiivistynyt viime viikkojen aikana velloneeseen Soiten talouden tilaa koskevaan tilannekuvaan sekä toimintamalleihin, joilla tilannetta on hoidettu ja kuvattu.

Korkiakoski-Västi viittaa hyvinvointialueen taloustilanteen käsittelyn käännöksiin, jossa hyvinvointialueen viime vuoden alijäämä muuttui hetkessä huomattavasti heikompaan suuntaan. 15. tammikuuta Soiten talousjohtaja kertoi hallitukselle 8–10 miljoonan ennakoidusta alijäämästä. Viikon kuluttua summa oli muuttunut liki kolminkertaiseksi eli 22 miljoonaan.

Taloustiimiin kuulu Soitessa talousjohtajan lisäksi talouspäällikkö ja kolme controlleria. Heidän tehtävänään on seurata hyvinvointialueen taloustilannetta ja tuottaa siitä tietoa päättäjille. Nyt tietoa oli, mutta se ei päätynyt talousjohtajan kautta hallitukselle.

Soiten hallitus päätti tämän seurauksena käynnistää virkajohdon ja hallinnon yt-neuvottelut, jossa henkilöstön irtisanomiset ovat mahdollisia. Sitä ennen laaditaan uusi järjestelmä johtamiseen.

Sekä hyvinvointialueen hallituksen puheenjohtaja Sari Innanen (kesk.) että valtuuston puheenjohtaja Asko Syrjälä (kesk.) antoivat asiasta voimakkaita lausuntoja talouslukujen tultua ilmi. Syrjälä ennakoi helmikuun alkupuolella, että johtajaporras tulee kapenemaan selvästi yt-neuvotteluiden yhteydessä.

– Johtajia ja päälliköitä on nyt aivan liikaa näin pienessä organisaatiossa, Syrjälä kommentoi Kuntalehdelle.

Innanen luonnehti taloustilannetapahtumia sanoilla järkytys, epäusko ja pettymys.

– Aloitamme kuulemiset, jotka koskevat hyvinvointialuejohtajan lisäksi neljää toimialajohtajaa, joista talousjohtaja on yksi, kertoi Innanen 9. helmikuuta pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Soite tiedottaa myöhemmin maanantaina, että Korkiakoski-Västi toimii tehtävässään 23.2.2024 saakka, jonka jälkeen hän pitää vuosiloman sekä kertyneet säästövapaat. Työsuhde on voimassa 20.3.2024 saakka. Korkiakoski-Västin viransijaisena toimii johtajaylilääkäri Katja Virta.

Luottamuspula molemmin puolin

– Katson, että en ihmisenä ja johtajana ole enää sopiva henkilö jatkamaan Soiten keulakuvana ja virkajohtajana aluehallituksen alaisuudessa. Hyvinvointialuejohtaja tarvitsee onnistuakseen ehdottoman luottamuksellisen ja tiiviin yhteistyösuhteen hallituksen kanssa. Luottamus on molemminpuolinen suhde, Korkiakoski-Västi jatkaa irtisanoutumisensa perusteluissa.

– Kannan vastuun Soiten johtamisesta virkajohdosta käsin. Onnistuaksemme yhdessä aluehallituksen johdolla ja virkajohdon joukkueena tarvitaan tiivis ja ehdottoman vankkumaton yhteistyö ja luottamus. Erityisesti tätä tarvitaan silloin, kun asiat muuttuvat vaikeiksi ja kohdataan myös epäonnistumisia, Korkiakoski-Västi sanoo.

Minna Korkiakoski-Västi ehti työskennellä Soiten ja sitä edeltävien organisaatioiden palveluksessa erilaisissa johtotehtävissä vuodesta 2008 alkaen. Soiten toimitusjohtajana hän toimi vuodesta 2018 Ilkka Luoman siirryttyä Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johtoon.

//uutista täydennetty 19.2.2024 klo 13.27 Soiten hyvinvointialuejohdon sijaisjärjestelyllä.

Uutista korjattu klo 15.48 muutettu Minna Korkiakoski-Västin sukunimi oikeaan muotoon Korkiakoski-Västi ei Korkeakoski-Västi.//

Lue myös:

Aiheesta aiemmin:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä