Useissa eri kunnissa on päätetty järjestää koronarokotus siten, että 12-15-vuotiaat lapset voivat saada sen omassa koulussaan. Kuva: Pixabay

Koronarokotteita on jatkossa tarjolla kaikille 12–15-vuotiaille lapsille. Hallitus muutti vapaaehtoisista koronarokotuksista annettua valtioneuvoston asetusta. Muutettu asetus on ollut voimassa maanantaista (9.8.) lähtien.

Ennen asetuksen muuttamista covid-19-rokotuksia oli voitu antaa kaikille yli 16-vuotiaille sekä niille 12–15-vuotiaille, jotka kuuluvat lääketieteellisiin riskiryhmiin.

Sosiaali- ja terveysministeriö tiedotti (5.8.) asetuksen muuttamisesta ja siitä, että rokotukset voidaan toteuttaa esimerkiksi kouluissa. Alueellisen harkinnan mukaan 12-15-vuotiaiden rokotukset voidaan järjestää myös aikuisväestön joukkorokotusten yhteydessä, STM ilmoitti.

Esimerkiksi Tampereen kaupunki järjestää rokotukset perusopetuksessa oleville 12–15-vuotiaille lapsille heidän kouluissaan.

Kyseisen ikäryhmän kattavat rokotukset alkavat ensi viikon alussa Tampereella.

Ensi viikolla tarkentuu Oriveden kaupungin 12-15-vuotiaiden rokotusaikataulu. Oriveden ja Tampereen sosiaali- ja terveyspalvelut toimivat yhdistyneesti. Tampere vastaa isäntäkuntana Oriveden palveluista.

Tampereen lasten, nuorten ja perheiden palveluiden hoitotyön päällikkö Leena Vekara kertoo kouluterveydenhuollon saavan kaupungin sisältä lisäresursseja 12-15-vuotiaiden rokottamiseksi.

– Saamme vastaanottotoiminnasta henkilökuntaa avuksi kouluissa annettaviin rokotuksiin.

Tampereella haluttiin toimia oppilaslähtöisesti rokotuksia järjestettäessä, Vekara painottaa.

– Annamme rokotukset siellä, missä koululaisetkin ovat.

Massarokotuspisteet palvelevat myös 12–15-vuotiaita

Huoltajille ilmoitetaan päivä, jolloin lapsi voi saada rokotuksen koulussa Tampereella. Jos kyseinen päivä ei jostain syystä sovi, niin sitten vanhemmille ilmoitetaan mahdollisuudesta viedä lapsi rokotettavaksi johonkin kaupungin massarokotuspisteeseen.

Rokotustehtävä vaikuttaa kouluterveydenhuollon muiden tehtävien hoitoon, Vekara myöntää.

– Kun omalla koululla on rokotuspäivä ja terveydenhoitaja on siinä työssä, niin silloin meillä ei ole normaalia kouluterveydenhuollon toimintaa siellä.

Tampereella 12–15-vuotiaista lapsista on rokottamatta noin 6 000. Osa ikäryhmästä on jo rokotettu riskiryhmään kuulumisen vuoksi.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*