Kotka päätti jo torstaina sulkea kaupungin kaksi uimahallia. Valmiusjohtoryhmällä on puhelimet auki myös viikonloppuna. (Kuva: Pekka Moliis)

Kymenlaaksossa ei vielä perjantaina aamupäivällä ollut tiedossa ainuttakaan koronavirus-tapausta. Tästä huolimatta Kotkan kaupungin valmiusjohtoryhmä päätti jo torstaina sulkea Katariinan ja Karhulan uimahallit sekä niiden liikuntatilat toistaiseksi.

-Meillä ei vielä koronavirusta ole todettu, mutta alueen ikärakenne on sellainen, että meillä on paljon riskiryhmään kuuluvia. Kun uimahallien käyttäjäkunnassa on paljon iäkkäämpää väkeä, niin katsoimme parhaaksi sulkea ne toistaiseksi, kaupunginjohtaja Esa Sirviö kertoo.

Kotkan kaupungin liikuntatiloissa ja urheiluhalleissa toiminta jatkuu, mutta tilaisuuksiin pääsy sallitaan vain toimintaan osallistuville henkilöille. Kymi Sinfonietta peruu kaikki konserttinsa ja Kotkan Kaupunginteatteri lopettaa kautensa kevään osalta.

Kaupunki päätti noudattaa myös hallituksen torstaina antamia suosituksia yleisötilaisuuksista jo ennen Etelä-Suomen aluehallintoviraston tänään tulevaa mahtikäskyä. Muitakin päätöksiä voidaan tehdä nopealla aikataululla. Tartuntatautilaki antaa kaupungille laajat valtuudet rajoittaa toimintoja kaupungissa, mikäli tilanne sitä vaatii.

-Seuraava valmiusjohtoryhmän kokous on sovittu maanantaiaamuksi, mutta olemme sopineet, että puhelimet pidetään auki ja olemme valmiita kokoontumaan jo viikonlopun aikana, mikäli tilanne se vaatii, Sirviö kertoo.

Kuntien viestintä tositestissä

Kriisitilanteessa kuntien ja muiden toimijoiden kriisiviestintäkyvyt laitetaan tositestiin. Kuntaliiton verkkopalveluiden kehityspäällikkö Tony Hagerlund antaa yksinkertaisen ohjeen poikkeavien tilanteiden viestintään.

-Käyttäkää niitä kanavia, joita olette käyttäneet ennenkin. Tässä tilanteessa olemassa olevia viestintäkanavia on vain käytettävä entistä tehokkaammin. Toki uusiakin kanavia voi käyttää, mutta niiden kohdalta ongelmana on se, että ensin on otettava väline haltuun, Hagerlund muistuttaa.

-Tärkeintä on se, että kuntien viesti tavoittaa kuntalaiset. Ei se montaako kanavaa käyttää, Tony Hagerlund jatkaa.

Nykyaikainen nopea tiedonvälitys haastaa alati vaihtuvassa koronatilanteessa kuntien viestinnän. Tiedonjano kuntalaisilla on valtava ja aina joku valittaa, vaikka sivuja päivitettäisiin jatkuvasti. Kiireessäkin on tärkeää muistaa se, että jaettu tieto on mahdollisimman oikeaa.

-Huonoa tilannekuvaa ei hyvä viestintä korvaa, Hagerlund painottaa.

Lisää aiheesta Kuntaliiton viestinnän erityisasiantuntijan Jari Seppälän blogissa: Korona on viestintähaaste

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*