Kunnissa on koronaviruskriisin vuoksi vain vähän, jos lainkaan, edellytyksiä keskittää resursseja hakemusten valmisteluun tai uusien kehittämishankkeiden käynnistämiseen, Hanna Tainio muistuttaa. (Kuva: Ville Miettinen)

Kaikki kunnille annettava lisäkuormitus tulisi minimoida, kun kunnat keskittyvät hoitamaan palvelujaan koronaviruskriisissä, kirjoittaa Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Hanna Tainio blogissaan.

Tämän vuoksi mm. hakua tärkeisiin hankkeisiin tulisi siirtää syksyyn, Tainio kirjoittaa.

Samaan aikaan, kun kunnissa yritetään selvitä koronan tuomista haasteista, pitäisi viimeistellä hankesuunnitelmia ja avustushakemuksia sosiaali- ja terveysministeriön (STM) avaamiin tulevaisuuden sote-keskusten kehittämisohjelman ja rakenneuudistuksen valmistelua tukevan yhteistyön valtionavustushakuihin. Haut umpeutuvat huhtikuussa.

Lisäksi STM on avannut muita hankehakuja, joiden hakuajat umpeutuvat touko-kesäkuussa, ja lisää hakuja on tulossa.

Mainos– Kuntaliiton kunnille tekemän kartoituksen perusteella uusien hankehakujen siirto syksyyn tai loppuvuoteen on nyt kuntien kannalta äärimmäisen tärkeää.

Jos hakuja ei siirretä, pahimmassa tapauksessa kunnat eivät yksinkertaisesti ehdi hakea mukaan hankkeisiin.

Tainion mukaan kunnissa ovat nyt ensisijaisia kaikki ne toimet, joilla koronavirustilanteeseen pyritään vastaamaan.

– Kuntien viesti on selvä: aika ei riitä hankehakemusten tekemiselle tai kehittämisprojekteille. Kunnissa tulee myös olemaan haasteita toimeenpanna isoja hankkeita niin kauan, kuin koronaepidemia on käynnissä.

– Näin ollen myös hankkeiden käynnistämistä ja toimeenpanoa tulee voida säätää alueen mahdollisuuksien ja toimintakyvyn mukaan, Hanna Tainio kirjoittaa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*