Kuntalain mukainen alijäämän kattamisvelvoite koskee myös kuntayhtymiä ja sairaanhoitopiirejä. (Kuva: Ville Miettinen)

Kuntaliiton teettämän kyselyn mukaan koronavirusepidemia lisää sairaanhoitopiirien toimintakuluja lähes 600 miljoonalla eurolla vuosien 2020 ja 2021 aikana.

Vuonna 2020 kustannusten nousuksi arvioidaan runsaat 100 miljoonaa euroa (+ 1 %) ja vuodelle 2021 ainakin 460 miljoonaa (+ 5 %). Jos epidemia laajenee nyt ennustettua voimakkaammin, kulut nousevat enemmän.

Sairaanhoitopiirit reagoivat tilanteeseen ja tasaavat kuluja siirtämällä kiireetöntä hoitoa myöhemmille vuosille. Tämä vähentää merkittävästi menopainetta tänä vuonna, mutta samaan aikaan kuluja kasvattavat muun muassa päivystyskustannusten kasvu, henkilöstön sairastuminen sekä lisääntyvä sijaistarve.

Kuluja kasvattavat myös uusien koronaosastojen perustaminen, suojaus- ja muiden tarvikkeiden lisähankinnat sekä ylityöt ja niihin liittyvät korvaukset näkyvät kasvavina kuluina.

Leikkausten lykkääminen vähentää kuluvana vuonna kuntien suoritepohjaisia maksuosuuksia sairaanhoitopiireille. Kuntalain mukainen alijäämien kattamisvelvoite koskee myös kuntayhtymiä mukaan lukien sairaanhoitopiirit, ja mikäli lisäkuluista ja tuottojen vähentymisestä johtuvaa alijäämää ei muutoin saada katetuiksi, joutuvat kuntayhtymien ja sairaanhoitopiirien jäsenkunnat vastaamaan siitä perussopimuksen mukaisesti.

Kyselyssä kartoitettiin koronaepidemian taloudellisia vaikutuksia sairaanhoitopiireille. Kyselyyn vastasivat kaikki 20 Manner-Suomen sairaanhoitopiiriä. Taloudellisten vaikutusten arvioinnit perustuvat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) skenaarioon, jossa 40 % väestöstä sairastuu.

Miettinen Ville
Miettinen Ville
ville.miettinen@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*