Kuva: Ville Miettinen

Sote-uudistuksen todennäköiseltä näyttävä viivästyminen jälleen vuodella ei ole niin paha asia kuin joistakin julkisuudessa annetuista kommenteista voi päätellä, sanoo Kuntaliiton sote-asioista vastaava varatoimitusjohtaja Hanna Tainio.

Maanantaina eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Hannakaisa Heikkinen, kesk., varoitti seurauksista Demokraatille antamissaan kommenteissa, ja tänään Heikkisen puoluetoveri Pekka Puska varoitti keskustan pää-äänenkannattajassa Suomenmaassa valmistelun mahdollisesta lamaantumisesta ja sen seurauksista.

– Yk­si­tyis­ten ter­vey­sa­lan yri­tys­ten laa­jen­tu­mi­set jat­ku­vat, ja lää­kä­rei­tä sekä mui­ta huip­puo­saa­jia rek­ry­toi­daan yhä li­sää epä­var­muu­des­sa ole­val­ta jul­ki­sel­ta puo­lel­ta, Puska sanoi.

Hanna Tainio ei pidä peloteltua ”ulkoistusbuumia” tai muita uhkakuvia erityisen vakavina ja todellisina.

– On turha pelotella, että jos uudistus lykkääntyy niin tulee valtava ulkoistusbuumi. Kunnat hoitavat hyvin harkitsevasti asioitaan. Meidän mielestämme on turhaan peloteltu, että kansainväliset jätit valtaavat markkinat. Emme näe perusteita myöskään varoituksille taloudellisia menetyksistä, Tainio viittaa Kuntaliiton näkemykseen.

Kuntaliitto on esittänyt korjattavia kohtia hallituksen sote-lakiesityksiin ja korostanut riittävän valmisteluajan merkitystä. Siinä mielessä lisäaika massiivisessa uudistuksessa on tarpeen, Tainio näkee.

– Ei pidä juosta aikaa vastaan vaan tehdä hyvä uudistus.

Toisaalta hän ymmärtää senkin, että kunnissa saatetaan kokea epämiellyttävänä, jos niiden palvelurakenteen mullistavan uudistuksen odottelu jatkuu luultua pidempään.

– Kuntien kannalta epävarmuustila on ikävä asia. Se on jatkunut jo aika pitkään. Toivomme Kuntaliitossa että tästä huolimatta kunnat hoitavat ja kehittävät omia sote-palvelujaan, eikä olisi sellaista mielialaa, että ei kannata tehdä mitään.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*