Valinnanvapaus sosiaali- ja terveyspalveluissa edellyttää kunnollista laatujärjestelmää, ja sellaista ei Suomessa tällä hetkellä ole, sanoo Kuntaliiton ruotsinkielisten ja kansainvälisten asioiden yksikön johtaja Kristina Wikberg.

Jotta valinnanvapaus toimisi, pitäisi olla laatujärjestelmä, jossa asiakas voi vertailla eri palveluntarjoajien tuloksia, hän totesi puhuessaan Kuntaliiton ja Pohjanmaan liiton yhteisessä maakuntatilaisuudessa Vaasassa.

Ruotsissa Kuntaliiton sisarjärjestö Sveriges Kommuner och Landsting on kehittänyt vertailevaa avointa laatujärjestelmää yhdessä kuntien kanssa. Wikberg suosittelee, että Suomessa toimittaisiin samoin.

– Toimiva laatujärjestelmä hyödyttää kaikkia osapuolia: veronmaksajia, kuntia, maakuntia ja valtiota.

Myös palvelutarjoajien tiedonantovelvollisuus on Wikbergin mukaan tärkeää vallinnanvapaudessa.

– Tulevaisuudessa kaikkien palveluntarjoajien on avoimesti tiedotettava hoitotuloksistaan. Tässä on kyseessä täysin uusi kulttuuri palveluntarjoajille, sekä julkisella että yksityisellä sektorilla, Wikberg sanoi.

 

Asiallista informaatiota eikä mainosmateriaalia

 

Hän toivoi myös, että asiakkaille kerrotaan henkilöstön osaamisesta, hoitotuloksista, hinnoittelusta ja hoitoyrityksen taloudellisesta tuloksesta, eikä tarjota hyvin muotoiltua mainostekstiä.

Hyvinvointialan voitoista on käyty kiivasta keskustelua Ruotsissa, missä suuret monikansalliset sosiaali- ja terveydenhuollon yhtiöt vievät voitot ulkomaille – aivan kuten Suomessakin, sanoi Wikberg.

EU yrittää ratkaista ongelman tuoreella EU-direktiivillä, joka sisältää rajoituksia korkovähennysoikeuteen. Komissio on arvioinut, että EU-maat menettävät veronkierron vuoksi vuosittain noin tuhat miljardia euroa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*