Ilmakuva Savonlinnan keskussairaalsta
Savonlinnassa halutaan pelastaa keskussairaa liittymällä Pohjois-Savon sote-maakuntaan. Kuopiossa ajatus liitoksesta on kuitenkin herättänyt vastahankaa. (Kuva: Sosteri)

Hallitus on luvannut kuunnella herkällä korvalla kuntien ja alueiden mielipiteitä sote-uudistuksen tiimoilta.  Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru, sd., muistutti torstaina Kajaanissa käydessään, että sote-alueiden aluejaon suhteen myös pakkoliitokset ovat mahdollisia.

-On muistettava, että maakuntarakennelaki perustuu kuntarakennelakiin ja siellä on aika vahva ohjaus myös siihen, että pakkoliitosmahdollisuus on arviointimenettelyn kautta tällaisena perälautana, joka tässäkin esityksessä on pohjana, Kiuru totesi tilaisuudessa.

Käytännössä ainoa alue, jolla pakkoliitoksia voidaan joutua tekemään, on Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymän eli Sosterin alue. Sosteriin kuuluvat Savonlinna, Enonkoski, Rantasalmi ja Sulkava kuuluvat Etelä-Savon maakuntaan ja kunnat haluavat suunnata sote-asioiden suhteen Pohjois-Savon suuntaan.

-Millä tavalla tässä kysymyksessä menetellään, tullaan päättämään lausuntokierroksen jälkeen. Lähtökohtana esityksessä on, että pykälät ovat Pohjois-Savoon päin, mutta ihan aidosti hallitus antaa vaihtoehdon eli meillä on kaksi vaihtoehtoa auki.

-Me kuuntelemme lausuntokierroksen hyvin herkällä korvalla kaikissa asioissa. Katsotaan sitten lausuntokierroksen jälkeen mitä meillä on kasassa. Se ratkaisu on ihan aidosti auki, ministeri Kiuru totesi Kuntalehdelle torstaina Kajaanissa.

Pohjois-Savon Keskusta ilmaisi kannanotossaan heinäkuussa, että Etelä-Savon maakuntaa ei pitäisi pilkkoa soten takia, ja elokuussa Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri totesi, että se ei ota kantaa siihen, mihin Itä-Savon kuntien pitäisi suunnata, perjantain Savon Sanomat kirjoittaa.

Kuopio torjumassa Sosterin kunnat?

Sosterin pohjoiseen suuntautuvien pyrkimysten taustalla on huoli Savonlinnan keskussairaalan kohtalosta. Sen palvelut halutaan turvata ja niin uskotaan käyvän, jos kunnat pääsevät osaksi Pohjois-Savon sote-maakuntaa. Jos suunta on Etelä-Savoon, sairaalalle on käymässä huonosti, sillä Etelä-Savossa toimii jo Mikkelin keskussairaala.  Useampia päivystäviä sairaaloita voi olla vain yliopistollisten sairaaloiden vetämillä sote-alueilla, joten Etelä-Savossa voisi olla vain yksi päivystävä sairaala

– Savonlinnan keskussairaalan palvelut voidaan turvata pidemmällä aikavälillä vain yhteistyössä Kuopion yliopistosairaalan kanssa, jolloin alueen väestön terveys- ja hyvinvointieroja voidaan kaventaa ja parantaa palvelujen yhdenvertaista saatavuutta. Tämä turvaa myös henkilökunnan, erityisesti lääkärikunnan saatavuuden ja täyttää ne tavoitteet, mitä valtakunnallisesti sote-maakuntauudistukselle on asetettu Itä-Savon kannalta, kuntayhtymähallituksen puheenjohtaja Pekka Nousiainen arvioi aiemmin tällä viikolla, kun Sosteri käsitteli lausuntoaan hallituksen sote-lakiesitysluonnokseen.

Kuopion kaupunki ei ole kuitenkaan toivottamassa Itä-Savon kuntia tervetulleeksi, käy ilmi torstaina julkisuuteen tulleesta muistiosta. Kuopiossa halutaan huolehtia ja turvata oman maakunnan palvelurakenteen säilyminen eikä haluta vaarantaa omaa aluetta ja aikaansaannoksia.

Muistio on tehty kuulemistilaisuudessa, jossa Savonlinnan kaupungin edustajat kyselivät liitoksesta Kuopion edustajilta. Kuuleminen tapahtui jo 13. elokuuta, mutta muistio tuli julkisuuteen vasta kaksi viikkoa myöhemmin, kun Mikkelin seudulla ilmestyvä Länsi-Savo-lehti pyysi muistiota Savonlinnan kaupungilta.

Kuulemistilaisuuteen osallistuivat Kuopion päästä etäyhteydellä kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Sari Raassina, kok., kaupunginhallituksen puheenjohtaja Antti Kivelä, kesk., sekä apulaiskaupunginjohtaja Jari Saarinen.

Muistion mukaan Kuopion näkökulmasta kaikkein tärkeintä on ERVA-alueen säilyminen ja siihen liittyvä huoli Mikkelin keskussairaalan säilymisestä, jos Savonlinna suuntautuu Pohjois-Savoo. ERVA-alueella on tarkasteltava kaikkien alueen kaupunkien tarpeita tasapuolisesti, ja tarvitaan yhteistyötä, joka heikkenisi, jos Etelä-Savo hajoaa, muistiossa todetaan. Kuopiossa pidetään tärkeänä, että ERVA-alue pystytään pitämään nykyisellä maakuntajaolla.

Sosteri on haluttu kumppani myös Essoten suunnalla, sillä Sosteriin kuuluvat Savonlinna, Enonkoski, Rantasalmi ja Sulkava kuuluvat Etelä-Savon maakuntaan. Sosterin kuntien irtautumisen pelätään johtavan pahimmillaan koko maakunnan murentumiseen.

– Etelä-Savon pilkkoutuminen ei paranna tilannetta, muistiossa viitataan kysymykseen ERVA-alueesta.

Savonlinnan kaupunginhallitus oli etukäteen esittänyt Kuopion kaupungille kysymyksen mm. siitä, voiko Kuopio luvata, että Savonlinnassa säilyy ympärivuorokautisen päivystyksen erikoissairaanhoito sisältäen kirurgian, sisätaudit ja anestesiologian.

Tällaista lupausta ei kuopiolaisilta muistion mukaan tullut.

Kuopiolaisten vastausten mukaan kahden keskussairaalan ylläpitäminen Pohjois-Savossa vaatii pysyvän lisärahoituksen valtiolta, koska muussa tapauksessa ei pystytä ylläpitämään, kun rahasta on jo nyt pulaa Pohjois-Savossa. Tällaisesta lisärahoituksesta ei ole valtiolta lupausta.

Kuopiosta muistetaaan myös, että Pohjois-Savon sisällä tarkoituksena pitää huolta tasapuolisesti kehityksestä myös Varkauden ja Iisalmen osalta.

– Ylä-Savon kunnissa ei ole keskussairaalaa – miksi pitäisi olla Savonlinnassa? muistioon on kirjattu.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Kun nyt sote-palveluja pyritään kehittämään tasaveroisiksi eri alueilla, niin vanhoja rajoituksia ei joka kohdassa voida eikä tarvitsekaan noudattaa. Niihin voidaan tehdä uudet säännöt mitä saa
    missäkin olla. Sote-tavoite on se pääsääntö, ja niistä vanhoista käytännöistä voidaan poiketa tai ne voidaan uusia. Uudistus on sitä luokkaa, että vanhat rajoitukset pitää pystyä poistamaan, jos ne ovat esteenä järkevälle järjestelylle sote-uudistuksen toteuttamiselle. On väärin kuvitellakaan, että
    samalla kun palvelujen laatua ja saatavuutta parannetaan, niin siinä samalla sote-menoja asiakasta kohti reippaasti pienennetään. Tähän johtopäätökseen ei tarvita edes apuvälineitä. Korvien väli riittää.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*