Lappi pärjää vain yhtenäisenä, maakuntajohtaja Mika Riipi sanoo. (Kuva: Ville Miettinen)

Lapin maakuntajohtaja Mika Riipi ottaa blogissaan kantaa Meri-Lapin kuntien päätökseen perustaa sote-yhteisyritys jonka avulla toivotaan turvattavan palvelut alueella.

Kunnat tekivät maanantaina päätöksen, jolla palvelut, mukaan lukien Länsi-Pohjan keskussairaalan toiminta, ulkoisestaan Mehiläiselle 15 vuodeksi. Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko, kesk., ilmaisi ennen päätöstä syvän huolensa yhteisyrityksen mahdollisista vaikutuksista, ja sosiaali- ja terveysministeriö nimitti viime viikolla selvityshenkilöt pohtimaan Lapin erikoissairaanhoidon järjestämistä.

Riipi näkee päätöksen taustalla epätietoisuuden siitä, mitä pitkään veivattu ja paljon muotoaan muuttanut palvelurakenneuudistus lopulta tuo.

“Kukaan ei juuri nyt voi luvata kenellekään yhtään mitään. Ei sairaanhoitopiirien johto, ei yksikään yritys, eivät kuntapäättäjät – ei edes ministeri. Ei Meri-Lapille, mutta ei myöskään Rovaniemen kaupungille tai Savukosken kunnalle”, Riipi kirjoittaa.

Tässä mielessä Riipi pitää yhteisyrityspäätöstä ymmärrettävänä yrityksenä tarttua kuntien mielestä niille parhaaseen ”pelastusrenkaaseen”. Samalla tällaiseen erilliseen pelastusrenkaaseen sisältyy suuri riski, Riipi muistuttaa.

“Kun kukaan ei voi luvata mitään, ainoa pelastusrengas on vain sellainen, johon kaikki mahtuvat ja joka pitää kaikki pinnalla, jonka avulla kaikki ovat mukana tekemässä yhteistä tulevaisuutta, rakentamassa yhteisiä työpaikkoja ja palveluita kaikille.”

Riipi pelkääkin, että Meri-Lapin kuntien päätös ohjaa koko laajempaa maakuntauudistusta vinoon Lapissa. Lappi pärjää vain yhtenäisenä, Riipi korostaa.

“Sote ei ole irrallinen osio maakunnan tehtävissä, vaan olennainen osa koko maakunnan kehittämistä ja aluekehityskuvaa. Jos irroittautuu yksipuolisesti yhteisestä pelistä yhdessä kohdin, millä sen jälkeen voi perustella omia tarpeita muissa tehtävissä niin, että kaikki sen hyväksyvät?” Lapin maakuntajohtaja pohtii.

Lue myös:

Selvityshenkilöt avuksi Lapin sairaalakapinaan

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Mika Riipi totesi Lapin SoteSavotan sadonkorjuu tilaisuudessa, että Lapin yhteistä tahtotilaa voidaan hyvin tehdä myös äänestyspäätöksillä – tässä näkyy seuraukset. Ehkä olisi kuitenkin vielä hyvä yrittää löytää neuvottelemalla yhteistä tahtotilaa ja kompromissia…

  2. Tässä samassa lehdessä yrittäjien Pentikäinen ja vanavedessään yksityistämisen häntyrit julistavat kilpaa kuntaorganisaatioiden heikkoa tuottotasoa ja yksityistämisen autuutta. Meri-Lapin alueen sote-palveluthan kilpailutettiin; missä ne edullisemmat tarjouksen tekijät sitten olivat? Eihän niitä palveluja jatkossa maakuntahallinto tee, vain järjestää, valitsee tuottajat. Mistä se valinnan viisaus kertyisi Rovaniemelle, miksi ei luoteta niiden kuntien ja kaupunkien johtoon valintatilanteessa, joiden alueen ihmisten palveluista ensi sijassa on kysymys?

    Vähän sama asia, kun Kittilän kunnan asioihin puuttumisessa: kunnan ylijäämä vuodelta 2016 oli yli 12,0 miljoonaa euroa. Ei se siltä näytä että asiat olisivat mitenkään huonosti hoidettu, päin vastoin. Silti huudetaan ministeriöitä apuun kun suuremmassakin hädässä.

    Nyt näyttää että maakuntahallinnon ”maaliin saamisesta” on tullut niin suuri itsetarkoituksellinen imagoasia joillekkin, että ollaan valmiit uhraamaan kunnallinen itsehallinto ja kuntalaisten oikeus päättää demokraattisesti asioistaan, kuten tämä loiskiehunta Meri-Lapin terveyspalvelupäätösten ympärillä osoittaa. Ei hyvä, ja herääkin kysymys KOSKA siitä maakuntahallintojärjestelmästä sitten kansalaiset saisivat vapaasti keskustella ja päättää. Tähän mennessä sitä ei ole tapahtunut.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*