Lastensuojelulain uudistus kartoittaa muutostarpeita, mutta kaikkia ongelmia ei lainsäädännöllä koskaan pystytä ratkaisemaan, muistuttaa sote-ministeri Kaisa Juuso. Kuva: Ville Miettinen

Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso, ps., pitää ”erityisen tärkeänä”, että lastensuojelusta järjestämisvastuussa olevat hyvinvointialueet kehittävät aktiivisesti perheissä tehtävää työtä ja huolehtivat henkilöstönsä osaamisesta myös väkivallan tunnistamisessa ja siihen puuttumisessa.

Lastensuojelun prosessit ovat nousseet laajaan keskusteluun Joensuussa viime kesänä väkivallan seurauksena kuolleen 4-vuotiaan tapauksen vuoksi.

-Olen ainoastaan mediatietojen varassa Joensuun tragediasta eli en tiedä tarkasti lastensuojelun ja muiden viranomaisten toiminnasta kyseisessä tapauksessa, Juuso toteaa sähköpostivastauksessaan Kuntalehdelle.

Juuso toteaa, että perheiden sisäiset tilanteet ovat usein kompleksisia, ja moni asia voi kaikesta huolimatta jäädä viranomaisilta piiloon.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



– Viranomaisten on täysin mahdotonta tarkkailla perhettä 24/7 eli kaikkea väkivaltaa perheissä ei koskaan pystytä täysin estämään.

Ministeri muistuttaa, että lapseen kohdistuva väkivalta on sekä lastensuojelun että poliisin asia.

– Lapseen kohdistuva väkivalta on rikos, jonka selvittäminen on poliisin vastuulla. Niillä tahoilla, joilla on lastensuojelulain mukaan velvollisuus ilmoittaa lastensuojeluun lapseen mahdollisesti kohdistuvasta väkivallasta, on ilmoitusvelvollisuus myös poliisille. Myös lastensuojelulla on ilmoitusvelvollisuus poliisille.

Kuntalehdelle viime viikolla asiaa kommentoinut Hyvilin lastensuojelun erityisasiantuntija Aila Puustinen-Korhonen toivoi pikaisia muutoksia lastensuojelulakiin. Puustinen-Korhonen esitti, että hyvinvointialueen johtavalle viranhaltijalle voisi antaa toimivaltuuden määrätä lapsi lääkärin tutkimukseen sen sijaan että lupaa pitäisi odottaa kuukausia hallinto-oikeudesta, kuten nyt pahimmassa tapauksessa pitää.

Sote-ministeri Juuson mukaan lastensuojelulainsäädännön uudistamien yhteydessä on mahdollista tarkastella tällaisiakin lain muutostarpeita.

-On kuitenkin tärkeää nähdä, että kaikkia ongelmia ei lainsäädännöllä koskaan pystytä ratkaisemaan.

Hallitusohjelmaan on kirjattu lastensuojelulain uudistaminen. Juuson mukaan uudistus työ on käynnissä ja ”lastensuojelulainsäädäntö tullaan käymään läpi ja päivittämään niiltä osin kuin on tarpeen”.

-Tässä vaiheessa en pysty vielä yksilöimään mitä kaikkea tullaan muuttamaan. Valmistelu on käynnissä ja esitys tuodaan Eduskuntaan syksyllä 2025, Juuso kertoo.

-Yksi oleellinen asia on noussut toistuvasti esille kun muutostarpeista on keskusteltu ja se liittyy ns. ”hatkalapsiin” ja siihen, millä tavalla heitä tulisi pystyä suojelemaan rajoitusmahdollisuuksia lisäämällä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. EN TAJUA MIKSI ESIM SANNI GRAHN LAASONEN OTTI KANTAA HYVIN MUTTA KAISA JUUSO EI VAIVAUDU

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*