Soten digitalisaatiossa on hyvät mahdollisuudet edetä, kun isot maamerkit, kuten tiedolla johtaminen, sähköinen asiointi kansalaisille ja uudistuvat tietojärjestelmät, tehdään kuntien ja kuntayhtymien yhteistyönä, sanoo VSSHP:n strategiajohtaja Leena Setälä.

Sote-sektori pystyisi petraamaan juoksuaan hyödyntämällä teknologiaa, sanoo Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin (VSSHP) strategiajohtaja Leena Setälä.

– Se on saavutettavaa, testattua käytännössä.eikä kaikilta osin kauhean kallistakaan, Setälä viittaa sote-alan teknologiaan.

Hyödyntäminen edellyttää, että toimintaa ja sen parantamisen mahdollisuuksia ajatellaan uudesta kulmasta.

Startup-yrityksiltä Setälä toivoo alan ajattelun haastamista.

– Tarvitaan rahtunen disruptiota. Toivon, että meidät haastetaan miettimään, miten meidän oikeasti kannattaa toimia, Setälä sanoi Kuntalehden haastattelussa kasvuyritystapahtuma Slushissa.

– Meidän pitää kyetä sisäisesti uudistumaan ja miettimään, mitä asiakkaat oikeasti tarvitsee ja millä uudella tavalla voimme sen toimittaa, että rahat riittäisi paremmin ja henkilökunnan työpanos riittäisi paremmin kasvavaan asiakasmäärään.

SoteDigin uudet askelmerkit?

VSSHP on perustajajäsen valtakunnallisessa julkisten sosiaali- ja terveyspalvelujen yhteistyöhankkeeessa UNAssa, jonka avulla uudistetaan sote-tietojärjestelmiä vaiheittain.

– Asiakas- ja potilastietojärjestelmien hankinta etenee, hankintailmoituksen ensimmäinen luonnos on lausuntokierroksella. Tähdätään siihen, että ensi keväänä rupeaa tapahtumaan, Leena Setälä sanoo.

ICT on yksi sote-uudistuksen kriittisistä alueista. Viime hallituskaudella haettiin kansallisia ratkaisuja ja odotettiin, että valtiovalta tekee maakunnille valmiiksi työkaluja.

– Kun siitä ei tullutkaan valmista, olen iloinen että kunnat, kuntayhtymät ja tulevat maakunnat ovat lähteneet tekemään omia ratkaisuja.

Sipilän hallitus perusti kansallisia ratkaisuja kehittämään kaksi yhtiötä, Vimanan ja SoteDigin. Nyt niiden yhdistämistä valmistellaan ja toimenkuvaa mietitään.

– Odotan mielenkiinnolla, miten Rinteen hallitus opastaa SoteDigi-yhtiötä, millainen rooli sillä on, Leena Setälä sanoo.

Katso Leena Setälän haastattelu Kunta.tv.stä

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*