Kuva: Ville Miettinen
Tampere kutsuu muut Pirkanmaan kunnat valmistelemaan tulevaa kuntapohjaista sote-yhteistyötä.

Maakunnat valmistautuvat elämään sote-uudistuksen tyssäämisen jälkeen.

Hallituksen eron seurauksena maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelu pysähtyy ja valmistelijat käynnistävät loppuraportoinnin ja uudistustyön alasajon.

Maakunnat pitävät tilannetta valitettavana. Iso osa valmistelutyöstä voi joutua hukkaan.

Kainuun valmistelujohtaja Tiina Veijolan mukaan uudistuksen eteneminen olisi ollut maakunnalle tärkeää.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



– Tämän uudistuksen mukana olisimme saaneet uusia työkaluja yhteistyöhön ja aluekehittämiseen, ja nyt mahdollisuudet käyttää niitä jatkossa ovat epävarmoja, Veijola sanoo maakunnan tiedotteessa.

–  Toivon, että valmistelussa aikaan saatuja hyviä ja uudentyyppisiä toimintatapoja ei kuitenkaan menetetä vaan niitä pystytään käyttämään sidosryhmäyhteistyön välineinä.

Myös Keski-Suomessa yritetään pelastaa aikaansaatuja uudistuksia.

Keski-Suomen maakuntaliitto aloittaa valmistelun alasajon ja alkaa laatia ehdotuksia siitä, millaista maakunnallista kehittämistyötä kannattaisi jatkossa tehdä.

– Keski-Suomessa on tehty valtavan hyvää valmistelutyötä ihan tänne loppumetreille asti ja löydetty kehittämiskohteet, joihin tulevaisuudessa on tartuttava. On tärkeää, että nämä havainnot käydään yhdessä läpi ja jatketaan kehittämistyötä itsenäisissä organisaatioissa vapaaehtoisuuden pohjalta, maakunnan projektipäällikkö Pirjo Peräaho sanoo tiedotteessa.

Kaikki projektin aikana laaditut aineistot julkaistaan, jotta niitä voidaan hyödyntää Keski-Suomen kehittämistyössä myös tulevaisuudessa.

Lisää aiheesta: Hallitus erosi, sote-uudistus tyssäsi – Kuntaliiton Tainio: Kunnat haluavat vapaaehtoisella yhteistyöllä eteenpäin

Kunnat selvittämään omia mallejaan

Kunnissa ei haluta pysäyttää kehitystyötä seuraavaa hallitusta odotellessa.

Maakuntien valmistelutyö oli jo pitkällä, mutta maakuntavetoiset mallit eivät ole suoraan siirrettävissä kuntavetoiseen malliin.

Siksi kunnat valmistelevat jo yhteistyötä sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisessä.

Esimerkiksi Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Varsinaissuomen maakuntakeskukset ovat jo kutsuneet muut kunnat koolle pohtimaan tulevia kuvioita.

Tampereen pormestari Lauri Lyly kertoo kaupungin tiedotteessa kutsuvansa Pirkanmaan  kuntien hallituksen ja valtuuston puheenjohtajat ja kuntajohtajat keskustelemaan nopealla aikataululla.

Lylyn mukaan Pirkanmaan kuntien ja sairaahoitopiirin pitää selvittää nopeasti palveluiden kokoamista nykyistä laajemmalle kokonaisuudelle, joka perustuu kuntapohjaiseen malliin.

– Vaikka uudistus kaatui, emme putoa tyhjän päälle, sillä vastuu palveluista on yhä kunnilla, jotka kehittävät toimintaa jokapäiväisessä työssä, Lyly sanoo.

Hän syyttää uudistuksen kaatumisesta liian suurta hallinnollista ratkaisua.

– Uudistustarpeen taustalla olleet yhteiskunnalliset tarpeet jäivät poliittisten intressien jalkoihin. Näin kokonaisuus muuttui liian monimutkaiseksi.

Varsinais-Suomessakaan ei aiota heittää hanskoja tiskiin.

Maakunnan sote-muutosjohtaja Antti Parpo ei usko, että palvelujen kehittäminen yhteistyössä päättyy. Parpo kertoo maakunnan tiedotteessa, että seuraavaksi käynnistetään vuoropuhelu kuntien ja kuntayhtymien kanssa ja mietitään, miten palveluja kehitetään yhdessä.

Myös Keski-Suomessa pohditaan jo tulevaisuutta yhdessä.

Jyväskylän kaupunki kutsui perjantaina Keski-Suomen kunnat keskustelemaan kuntavetoisesta sote-palvelujen uudistamisesta.

– Vastuu sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä on lakisääteisesti kunnilla. Nyt käynnistettävissä alustavissa ja vapaamuotoisissa keskusteluissa kartoitetaan sitä, onko Keski-Suomen kunnilla halua tiivistää yhteistyötä sosiaali- ja terveyspalveluiden osalta, Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto sanoo kaupungin tiedotteessa.

Lue lisää:

Päivi Laajala: Kaupungin asiantuntijat pois suuren uudistuksen valmistelusta

Sote-uudistusta 13 vuotta valmistellut Etelä-Karjalan muutosjohtaja: ”Loppuuko tämä koskaan”

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. SoTessa on palattava alkuperäisiin tavoitteisiin: Terveyserojen kaventamiseen ja Perusterveydenhuollon parempaan saatavuuteen, jotta jonot terveyskeskuksissa poistuvat. Tähän tarvitaan lääkäreitä, hoitajia ja sosiaalialan työntekijöitä. Hoivaa ja huolenpitoa arkielämän eri vaiheissa. Kyllä jämpti on niin.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*