Kuva: Ville Miettinen
Huoli tutkimuksesta on yksi keskeinen osa sote-uudistukseen kohdistuvasta kritiikistä.

Maakunta- ja sote-uudistuksessa maakuntien ja niiden muodostamien yhteistyöalueiden vastuulla on sote-palvelujen lisäksi alan tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan organisointi. Valtioneuvoston rahoittamassa asiaa selvittävässä hankkeessa selvitetään parhaita ratkaisuja TKI-toiminnan järjestämiseen.

– Tutkimus ja kehittäminen vaikuttavat jäsentyvän luontevasti osaksi sote-alan toimintatapaa, mutta maakuntavalmistelussa innovaatiotoiminta ja yhteistyö yritysten kanssa hakevat vielä paikkaansa, sanoo hankkeen johtaja Kalle Piirainen.

– Maakunnista tulee rahoituksen ja ohjauksen solmukohtia. Niillä on paljon vapautta suunnitella toimintaansa, mutta jos toimenpiteet eivät toteuta kansallisia tavoitteita, sillä voi olla seurauksia pitkällä aikavälillä. Maakuntien ratkaisut vaikuttavat esimerkiksi siihen, miten kansalliset hyvinvointi- ja terveyspoliittiset tavoitteet ja yhdenvertaisuus toteutuvat, sanotaan alueuudistuksen tiedotteessa.

– Kansallisten tavoitteiden toteutuminen varmistetaan myös jatkossa, painottaa hankkeen ohjausryhmän puheenjohtaja Saara Leppinen sosiaali- ja terveysministeriöstä. Huoli tutkimuksesta on yksi keskeinen osa koko uudistukseen kohdistuvasta kritiikistä.

Hankkeen väliraportissa kuvataan, miten sote-alan TKI-toimintaa on valmisteltu maakunnissa tähän mennessä. Raportissa käsitellään TKI-toiminnan koordinointiin liittyviä odotuksia, ohjausta ja rahoitusta. Yksi tärkeimmistä havainnoista on, että tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminta ovat luonteva osa tiedolla johtamista.

Hankkeen tarkoituksena on tukea maakuntavalmistelua. Siinä kootaan maakuntien näkemyksiä, ehdotuksia ja palautetta TKI-yhteistyön organisoinnista. Hankkeen toteuttajat järjestävät kaksi yhteiskehittämisen työpajaa jokaisella yhteistoiminta-alueella syksyn 2018 ja kevään 2019 aikana.

Hankkeen loppuraportti valmistuu syksyllä 2019 osana valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoimintaa. Sosiaali- ja terveysministeriö koordinoi hanketta.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*