Ratamokeskus on sairaala ja sote-keskus Kouvolassa, lähellä keskustaa Kotiharjussa. Kuva: Kymenlaakson hyvinvointialue

Sekä Helsingin Sanomat että Iltalehti uutisoivat maanantaina, että Kouvolan yöpäivystyksen toiminta jatkuisi myös ensi vuonna.

Perusterveydenhuollon yhteydessä toimivan yöpäivystyksen piti olla päättymässä viime keväänä kehysriihesssä tehdyn hallituksen linjauksen mukaan Iisalmen, Jämsän, Raahen ja Varkauden lisäksi myös Kouvolassa.

Nyt ainakin Kouvolan kohdalla hallitus on siis pyörtämässä päätöksensä. Helsingin Sanomat kertoo perussuomalaisten esittäneen, ettei Kouvolan lakkautus välttämättä tuo säästöjä, vaikka leikkausta oli esittämässä perussuomalainen sosiaali- ja terveys­ministeri Kaisa Juuso.

Kouvolan yöpäivystyksen lakkautuksen perumisesta kertoi ensimmäisenä Iltalehti, jonka mukaan Kouvolan yöpäivystyksen säilyttäminen ei aiheuttaisi uusien säästöjen tarvetta hallitukselle, koska hallinto-oikeus päätti kieltää Lapin hyvinvointialueen aluevaltuuston päätöksen toteuttamisen synnytysten keskittämisestä Lapin keskussairaalaan Rovaniemelle ensi vuoden alusta alkaen.

Tämän myötä synnytysten loppuminen Kemissä laskettaisiin hallituksen esityksen tuomaksi säästöksi, eikä hyvinvointialueen omaksi säästöksi, mikä kompensoisi Kouvolan ratkaisun, Iltalehti kertoo.

Hallitus päätti keväällä, että synnytysten hoito lakkaa Kemissä viimeistään sille myönnetyn poikkeusluvan päättyessä, eli vuoden 2025 lopussa.

Kaupunki vetosi inhimillisyyteen

Kouvolan kaupunki tiedotti huhtikuussa, että maan hallituksen kehysriihessään 16.4. linjaama Kouvolan yöpäivystyksen lakkauttaminen ei tuo säästöjä, vaan lisää kuluja.

– Kouvolan kaupunki ei hyväksy lakkautusta. Tällä tavoitellaan säästöjä, mutta ne eivät toteudu, vaan päinvastoin. Yhteiskunnan kustannukset kasvavat monella tavalla ja kuntalaisten palvelut heikentyvät. Myös inhimillisestä näkökulmasta päätös on kestämätön, Kouvolan kaupunginjohtaja Marita Toikka arvioi tiedotteen mukaan.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*