Koronanäytteitä voi ottaa Turun alueella nyt myös linja-autossa. Kuva: Pekka Moliis

Suomen ensimmäinen linja-autoon rakennettu koronanäytteenottoyksikkö aloitti toimintansa tiistaina 8. joulukuuta Turussa. Koronantorjuntabussi syntyi Turun kaupungin ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin yhteistyönä.

Kyseessä on uudenlainen ja ainutlaatuinenkin tapa viedä testausmahdollisuus alueille liikkuvassa yksikössä. Tavoitteena on siirtää näytteenottokapasiteettia asukkaiden helposti saavutettaville paikoille.

– Pystymme bussin avulla siirtämään testauskapasiteettia paremmin alueille, joista voi oireilevana olla hankala lähteä drive in -testauspisteille, Turun kaupungin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Jutta Peltoniemi sanoo.

Turku ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri ovat etsineet uusia, luovia tapoja ottaa koronanäytteitä sujuvasti ja turvallisesti koko pandemian ajan. Idea koronantorjuntabussista syntyi marraskuun lopussa ja eteni nopeasti. Nyt bussissa otettuja näytteitä analysoidaan päivittäin Tyks kliinisen mikrobiologian laboratoriossa.

– On ollut mielenkiintoista olla rakentamassa koronantorjuntabussia. Toivomme, että asiakkaat löytävät bussiin yhtä hyvin kuin esimerkiksi Tyksin kantasairaalan parkkihallissa syyskuussa aloittaneeseen drive-in koronanäytteenottopisteeseen, sanoo Anna-Elina Lehtonen Tyks Laboratoriotoimialueelta.

Rakennettu näytteenottoon sopivaksi

Turun kaupunki on vuokrannut koronantorjuntabussina toimivan linja-auton. Bussi on rakennettu näytteenottoon sopivaksi, ja tarpeettomat penkit on poistettu. Näytteenotto bussissa on riippumaton muuttuvista sääolosuhteista, sillä näytteet otetaan sisätiloissa, jotka on suunniteltu tätä toimintaa varten.

Bussin kyydissä kulkee oirearvion ja lähetteen tekijä Turun kaupungin hyvinvointitoimialalta sekä kaksi Tykslabin näytteenottajaa. Lähete koronavirustestiin kirjataan bussin etuosassa ja näyte otetaan sen keskiosassa.

Asiakkaat voivat saapua näytteenottoon joustavasti ilman ajanvarausta ja laboratoriolähetettä. Näytteenottoon jonotettavien tulee huomioida turvavälit. Bussissa otetaan koronanäytteitä ja annetaan tietoa koronaviruksesta useilla kielillä.

Bussi pysäköi arkisin kello 9–11 Halisiin Huudin edustalle ja suuntaa sieltä Pernoon Höveliä vastapäätä olevalle hiekkakentälle, jossa bussi ottaa asiakkaita vastaan kello 12–14. Pysähdyspaikat ovat tarkasti ennalta määritellyt, sillä henkilökunta tarvitsee bussiin työnsä tueksi muun muassa sähköliitännän.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*