Nurmijärven kunta pitää erittäin kyseenalaisena, että kasvukunnan asukkaiden palveluita heikennetään tiedostetuista riskeistä huolimatta ja puutteellisiin selvityksiin perustuen, sanoo Nurmijärven kunnanjohtaja Outi Mäkelä. Kuva: Nurmijärven kunta

Nurmijärven kunta suhtautuu kriittisesti Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen eli Keusoten päätöksentekoon. Nurmijärven kunta tiedottaa aluevaltuuston tekevän 22.5 päätökset palveluverkosta yllättäen ja ilman kunnon selvityksiä.

Nurmijärvelle kohdentuu huomattava muutos, kun Rajamäen terveyskeskusta esitetään lopetettavaksi ja Klaukkalan terveyskeskusta profiloitavaksi uudelleen.

– Keusoten esitys tuli pääsiäisen pyhinä Nurmijärven kunnan tietoon aluehallituksen esityslistan tultua julki, Nurmijärven kunnanjohtaja Outi Mäkelä sanoo.

Edellä mainitun esityksen jälkeen Nurmijärven kunta on käynyt viranhaltijatasolla useita keskusteluja Keusoten johdon kanssa.

– Emme kuitenkaan ole pyynnöistä huolimatta saaneet laskelmia tai arvioita päätöksen vaikutuksista kustannuksiin, kunnan omistamien tilojen saneeraus- tai muutostarpeisiin tai asukkaisiin. Kunnalta ei myöskään ole pyydetty lausuntoa suunnitelmista, Mäkelä lisää tiedotteen mukaan.

Demokratian perusperiaate

Nurmijärven kunnassa on herännyt huoli siitä, tietävätkö aluevaltuuston päättäjät riittävästi päätöksen vaikutuksista kustannuksiin, palveluiden saatavuuteen ja ratkaisujen terveysvaikutuksiin?

Ovatko valmistelijat selvittäneet vaikutuksia riittävässä laajuudessa ja onko näistä tiedotettu päättäjiä ja asianosaisia? Näitä kysymyksiä kunta nostaa esiin tiedotteessaan.

– Olemme saaneet käsityksen, että kuntalaisia ei aiota lainkaan kuulla asiassa, joka vaikuttaa merkittävästi jokaisen nurmijärveläisen arkeen. Osallistaminen on demokratian perusperiaate ja hallintolakikin edellyttää viranomaisia varaamaan mahdollisuuden saada tietoa ja lausua mielipiteensä, Mäkelä huomauttaa.

– Olimme aiempien keskustelujen pohjalta varautuneet siihen, että Keusote ostaa Klaukkalan terveysaseman tai rakentaa alueelle uudet tilat. Tiedossamme oli myös, että valtiovarainministeriö on 6.3. myöntänyt Keusotelle Nurmijärven suunterveydenhoidon yksikköä varten 2,8 miljoonan euron lainanottovaltuudet, perusteena palvelutuotannon ruuhkautuminen.

Vuonna 2024 hyväksytyn palvelujen verkostosuunnitelman perusteella kunnalla tai palveluiden käyttäjillä ei ole ollut perusteita odottaa esitetyn kaltaisia muutoksia, Mäkelä hämmästelee.

– Näkemyksemme on, että mikäli vaikuttamismahdollisuuksien varaaminen ei toteudu päätöksenteossa, Keusote ei noudata päätöksenteossaan hallintolakia, eikä hyvinvointialuelakia, Mäkelä summaa tiedotteen mukaan.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*