Oikea työnjako säästää kustannuksia
Työnjaon tuottavuus, vaikuttavuus ja työn mielekkyys ovat talouspaineissa vääntävän sosiaali- ja terveydenhuollon johtamisen suurimpia haasteita tulevaisuudessa. Kun oikeat ihmiset tekevät asioita oikeaan aikaan, niin lopputulos näkyy parantuneiden hoitotulosten ohella myös hoidon kustannuksissa.
Työsuojelurahaston rahoittamassa hankkeessa tutkittiin lääkärien ja fysioterapeuttien välistä työnjakoa alaselkäongelmien hoidossa. Tutkimusta johtaneen terveyshallintotieteen professori Jari Vuoren mukaan yhteistyötä sote-ammattilaisten kesken pitäisi kehittää nykyistä enemmän. Ammattilaiset eivät välttämättä tiedä toistensa osaamisalueista työnjaon tehostamiseksi.
– Pirstaleisuutta, sälää, hukkatyötä ja tulipalojen sammuttamista on terveydenhuollossa liikaa, mikä syö voimavaroja ja työn mielekkyyttä. Jos johtajat kannustaisivat heitä kuntouttavan työotteen lisäämiseen akuuttihoidon vähentämiseksi, se ohjaisi kalliimman lääkärityövoiman tarkoituksenmukaista käyttöä, professori Jari Vuori arvioi.
Kustannushyötyjen ohella eri ammattiryhmien toimiva yhteistyö näkyy myös työn sisällössä.
– Työn mielekkyys lisääntyy, kun eri ammattiryhmien osaaminen tulisi nykyistä paremmin hyödynnetyksi järkevällä työnjaolla. Työn tuottavuutta ja vaikuttavuutta lisää, kun molempien ammattikuntien osaamista käytetään oikeassa paikassa, oikeaan aikaan ja oikeille asiakkaille, Vuori kiteyttää.
– Suomessa ajatellaan, että korkeammin koulutettu tietää aina paremmin, eli tässä tapauksessa lääkäri tietäisi aina paremmin kuin fysioterapeutti. Kuitenkin tutkimuksemme lääkäreiden mukaan fysioterapeuteilla on usein enemmän osaamista erityisesti alaselkäpulmissa, professori Jari Vuori jatkaa,
Työnjaon toimivuutta selvitettiin tutkimuksessa, jonka toteuttivat yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston PubPri-tutkimusryhmä, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) ja Kirkkonummen sosiaali- ja terveystoimi.
Tutkimuksesta tarkemmin Työsuojelurahaston sivuilla