junan maskisuositustarra
Yleinen varovaisuus ei enää riitä, vaan ihan jokaisen on otettava suositukset erittäin vakavasti ja noudatettava niitä, muistutti Helsingin pormestari Jan Vapaavuori tiedotustilaisuudesta. Maskisuositus joukkoliikenteeseen pääkaupunkiseudulla tuli jo elokuussa. (Kuva: Ville Miettinen)

Lähes kaikki kulttuurin ja vapaa-ajan asiakastilat pysyvät pääkaupunkiseudun kunnissa kiinni kolme viikkoa maanantaista 30.11. alkaen.

Käytännössä kiinni menevät mm. kulttuurikeskukset, sisäliikuntapaikat, museot ja nuorisotilat. Vain kirjastot palvelevat ja nekin rajoitetusti. 

Toisen asteen kouluts siirtyy etäopetukseen, mutta ammatillisen koulutuksen näytöt mahdollistetaan ja erityisopetus jatkuu lähiopetuksena.

Kaikki sisätiloissa tapahtuva harjoittelu keskeyetetään, myös lasten harrastustoiminta. Ulkotiloissa lopetetaan yli 20-vuotiaiden järjestetty harrastustoiminta. Lasten harrastustoiminta ulkona sovituilla vuoroilla voi jatkua. 

Pääkaupunkiseutu on siirtynyt koronapandemiassa leviämisvaiheeseen ja tilanne on vakava, totesi HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi perjantaina koordinaatioryhmän tiedotustilaisuudessa-

Suurinta osaa tartunnoista ei voida jäljittää. Kaikkea ylimääräistä sosiaalista kanssakäymistä tulisi välttää. Mäkijärven mukaan myös lähisukulaisten tapaamisia tulisi mahdollisuuksien mukaan välttää.

– Tämä on se hetki, jolloin meidän kaikkien täytyy tehdä uhrauksia.

-Tartunnan voi saada mistä vain, Mäkijärvi sanoi.

HUS joutuu Mäkijärven mukaan ajamaaan muuta toimintaansa alas, jotta se saa henkilöstöä hoitamaan koronapotilaita. Sairaalahoitoa tarvitsevia koronapotilaita on tulossa suurin piirtein saman verran kuin keväällä tuli, Mäkijärvi sanoi.

-Meillä on tulossa joulu ja vuodenvaihde, johon henkilöstölle on myönnetty jo jonkin verran lomia. Tämä tulee kyllä vaikeuttamaan sitä tilannetta huomattavasti.

-Emme ole aivan varmoja, että kykenemmekö hoitaman suuria potilasmääriä ilman muita toimenpiteitä kuin minkä tämänhetkinen lainsäädäntö meille mahdollistaa, Mäkijärvi vastasi kysymykseen mahdollisesta valmiuslain tarpeesta.

Tiedotustilaisuuteen osallistuneet kaupunginjohtajat Jukka Mäkelä Espoosta, Ritva Viljanen Vantaalta ja pormestari Jan Vapaavuori, kok., Helsingistä korostivat kukin, että on kaupunkilaisten omasta toiminnasta kiinni, miten tilanne kehittyy.

-Käytännössä kaupunkien keinovalikoima perusopetuksen etäopetuskseen siirtymistä lukuun ottamatta on otettu käyttöön. Lopulta ihmiset ratkaisevat, miten tauti saadaan rajattua ja tartunnat vähenemään. Siis tehdään yhdessä tämä, Viljanen sanoi.

Järvenpään kaupunginjohtajan Olli Naukkarisen mukaan muualla Uudellamaalla aletaan sovittaa rajoitustoimia yhteen pääkaupunkiseudun kanssa.

Juttua muokattu 27.11. klo 13.05: Täsmennetty Markku Mäkijärven kommenttia kapasiteetin riittämisestä ja muutettu otsikkoa.

Lue myös:

Sairaanhoitopiirit kehottavat välttämään Uuttamaata, uusia rajoituksia luvassa ympäri maata

Yleisökielto lässäyttää Kontiolahden ampumahiihtokisat toistamiseen – “Vaikka huippu-urheilu on hieno asia, niin kyllähän siinä paljon menetetään kun yleisö ei pääse paikalle

Miettinen Ville
Miettinen Ville
ville.miettinen@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*