Koronakriisissä kannustamista kerrostalon ikkunassa
Uusilla rajoitustoimilla yritetään palauttaa epidemiaa perustasolle eri puolilla maata.

Koronavirustilanne on huonontunut lähes koko Suomessa ja tartuntoja on todettu kaikissa sairaanhoitopiireissä. Viikoilla 46–47 koronaviruksen arvioitu tartuttavuusluku oli 1,0-1,2.

Pahin tilanne on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) alueella, jossa suurinta osaa tartuntaketjuista ei pystytä enää tunnistamaan.

Pääkaupunkiseudulla on päätetty sulkea muun muassa kaikki julkiset vapaa-ajan ja kulttuurin tilat marraskuun 30. päivä alkaen. HUS-alueella ei suositella enää edes omien lähisukulaisten tapaamista. 

Uusia rajoituksia ja suosituksia on otettu ja aiotaan ottaa käyttöön monilla muillakin alueilla. Moni sairaanhoitopiiri ja yksittäinen kunta suosittelee välttämään matkustamista leviämisalueelle. 

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



HUSin lisäksi myös Päijät-Hämeen sairaanhoitopiiri on ilmottanut siirtyneensä epidemian leviämisvaiheeseen, eli kolmeportaisen asteikon vakavimpaan vaiheeseen.

Toisessa, eli kiihtymisvaiheessa ovat nyt ainakin Kainuun, Kymenlaakson, Länsi-Pohjan, Pirkanmaan, Pohjois-Pohjanmaan, Vaasan ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirit sekä Ahvenanmaan maakunta. 

Kanta-Häme siirtymässä leviämisvaiheeseen

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri tiedotti perjantaina, että maakunta on siirtymässä jo leviämisvaiheeseen. Maakunnan pandemiaryhmä ja kuntajohtajat arvioivat, että leviämisvaihe saattaa olla päällä jo ensi viikolla. He suosittelevat marraskuun lopulta tammikuun 7. päivään saakka jatkuvia toimenpiteitä, jotta epidemia saataisiin käännettyä takaisin perustasolle. 

Toimenpiteiksi suositellaan yli 10 hengen yksityistilaisuuksien ja yleisötilaisuuksien perumista, tarpeettoman matkustamisen välttämistä leviämisalueelle tai leviämisvaiheen aikana pois maakunnasta, ylioppilasjuhlien ja muiden vastaavien juhlien järjestämistä ilman yleisöä, kasvomaskien käyttöä toisen asteen oppilaitoksissa ja etäopetuksen lisäämistä, taukoa aikuisten harrastus- ja ryhmätoimintaan ja riskiryhmien tehostettua suojaamista. Lisäksi kunnat varautuvat sulkemaan julkisia tiloja, kuten kirjastoja, museoita, teattereita ja jäähalleja. 

Ennakoivia toimia suositellaan myös muun muassa Jyväskylässä, Lappeenrannassa ja Itä-Savossa.

– Meillä tilanne on rauhallinen, mutta emme ole lintukodossa, Itä-Savon sote-kuntayhtymä Sosterin johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen sanoo tiedotteessa. 

– Viime viikkoina Itä-Savon alueella on ilmennyt kaksi tartuntaketjua, jotka molemmat on hallinnassa. Tosiasia kuitenkin on, että iso tautiryväs voi olla täällä jo huomenna.

Myös Itä-Savossa suositellaan välttämään yli 10 hengen kokoontumisia, matkustamista Uudellemaalle ja muihin leviämis- tai kiihtymisvaiheessa oleviin keskuksiin, sekä ”harkitsemaan tarkasti” vierailuja näiltä alueilta. Lisäksi alueella on voimassa maskisuositus. 

Tartunnat lisääntyneet vanhemmissa ikäluokissa

Suurin osa tartunnoista on edelleen peräisin kotimaasta. Uusista tartunnoista neljännes todettiin henkilöillä, jotka olivat tartunnan toteamishetkellä karanteenissa, kun edellisellä viikolla näitä oli kolmannes.

Testauskapasiteetti on nyt noin 26 000 testiä päivässä. Tämän lisäksi osa alueista on ottanut käyttöön myös antigeenitestejä. Viikolla 47 testejä analysoitiin päivittäin noin 7 000-18 000 kappaletta, joista positiivisia oli 2,6 prosenttia. Edellisestä viikosta nousua on lähes prosenttiyksikön verran.

Valtaosa, noin 75 prosenttia, kaikista tapauksista todettiin alle 50-vuotialla ja noin 40 prosenttia alle 30-vuotiailla.

Tartunnat ovat parin viimeisimmän viikon aikana lisääntyneet myös vanhemmissa ikäluokissa. Yli 60-vuotiaiden osuus on nyt yli 12 prosenttia eli muutaman prosenttiyksikön korkeampi kuin pari viikkoa sitten. Myös yli 70-vuotiaiden osuus on noussut parissa viikossa noin kuuteen prosenttiin. 

Sairaala- ja tehohoitoa tarvitsevien potilaiden määrä on kasvanut lokakuusta alkaen.

Lue lisää kuntien koronatilanteesta: 

Yleisökielto lässäyttää Kontiolahsden ampumahiihtokisat toistamiseen 

Pääkaupunkiseudulle tiukat rajoitustoimet kolmeksi viikoksi, ”tartunnan voi saada mistä vain” – HUSin hoitokapasiteetti koetuksella, sanoo johtajaylilääkäri Mäkijärvi

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*