Sote-keskuspalveluja tuottavan yhteisyrityksen odotetaan parantavan päijäthämäläisten palveluja monin tavoin. (Kuva: Ville Miettinen)

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä (PHHYKY) esittää, että yhtymähallitus valitsisi Mehiläinen Oy:n kumppaniksi yhteisyritykseen, jolta yhtymä ostaa palvelut laadittuun palvelusopimukseen perustuen.

Yhtymähallitus kokoontuu 29. kesäkuuta ja tekee esityksen elokuun 7. päivänä kokoontuvalle yhtymäkokoukselle.

Yhtymäkokoukselle vietäisiin myös esitys yhteisyrityksen perustamisesta. Yhteisyritys vastaa vain sote-keskuspalvelujen tuottamisesta. 

PHHYKY käynnisti tammikuussa sote-keskushankinnan ja yhteisyrityksen perustamisen valmistelun. Kuntayhtymän tiedotteen mukaan yhteisyrityksen perustaminen on ”tarkoin harkittu, yhtymän strategiaa tukeva sosiaali- ja terveyskeskuspalveluiden tuottamisen tapa”, joka nivoutuu yhtymän muutosohjelmaan. Yksityisen kumppanin on tarkoitus omistaa yhteisyrityksestä 51 prosenttia ja kuntayhtymän 49 prosenttia.

Toimitusjohtaja Marina Erhola kertoi Kuntalehdelle yhteisyrityksen valmistelun alettua tammikuussa, että ratkaisun taustalla on Päijät-Hämeessä syntynyt ”raskas tilanne”, joka johtuu sote-lainsäädännön pitkittyneestä odottamisesta ja samaan aikaan heikentyneestä taloustilanteesta.

Erholan mukaan maakunnassa ”ei yksinkertaisesti voitu odottaa” sote-uudistuksen etenemistä, vaan dynaamisiin toimiin oli ryhdyttävä nopealla aikataululla.

Mehiläisen esittämiseen Päijät-Hämeessä päädyttiin tarjousten vertailun perusteella. Tarjouksensa jättivät myös Pihlajalinna ja Terveystalo.

Hankintaprosessi toteutettiin neuvottelumenettelyllä ja käänteisenä hankintana, jossa hankinnan arvo määräytyi etukäteen ja tarjoajat kilpailivat laadulla. Tarjoukset sisälsivät toimintasuunnitelmat viiteen osakokonaisuuteen, joita painotettiin hankinnassa seuraavasti: palvelutuotanto 45 %, digipalvelut 20 %, integraatio ja yhteistyö 15 %, henkilöstö- ja asiakaskokemus 15 % sekä palvelutuotannon haltuunotto 5 %.

Päijät-Hämeessä uskotaan, että sote-keskuspalvelujen hankkiminen parantaisi palveluja monin tavoin. Tarkoituksena on, että uudentyyppinen lääkärijohtoinen moniammatillinen tiimityö perustuu asiakkaan tarpeisiin, turvaa hoidon jatkuvuuden sekä mahdollistaa henkilöstölle nykyistä monipuolisemmat työkuvat ja tiimin tuen. Kuntayhtymän mukaan palvelukanavat monipuolistuvat, palveluajat pitenevät, hoitoa saa yhtyä nopeasti kaikissa sote-keskuksissa, integroiduista palveluista muodostuu sujuva kokonaisuus.

– Hankinnan vähimmäisvaatimukset ovat monelta osin nykyistä palvelutuotantoa korkeammalla tasolla. Asiakkaat pääsevät hoitoon nykyistä huomattavasti nopeammin, ja lähtökohtana on, että asiakkaan asiat hoidetaan heti, sekä hoidon jatkuvuus turvataan nykyistä paremmin, kuntayhtymän tiedotteessa kerrotaan.

– Yhtymä on valmistellut uudenlaisen toimintamallin, joka hyödyntää julkisen ja yksityisen toimijan parhaita kyvykkyyksiä tavoitellen entistä tasa-arvoisempaa avosairaanhoidon vastaanottotoimintaa maakunnallisessa kokonaisuudessa ja erittäin tiukassa talousraamissa, Marina Erhola sanoo tiedotteessa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*