Arkistokuva: Pekka Moliis

Koronaviruksen vuoksi osalla paikkakunnista on pulaa suu-nenäsuojaimista. Esimerkiksi Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä tiedottaa, ettei sillä ole tällä hetkellä mahdollisuutta toimittaa sosiaali- ja terveysalan yksityisille yhteistyökumppaneilleen suojaimia, kuten suu-nenäsuojaimia.

Suojaimia ei saatavuusvaikeuksien takia ole riittävästi käytettävissä myöskään yhtymän omaan toimintaan. Yhtymän hankintayksikkö tekee työtä löytääkseen lisää suojaimia henkilökunnan käyttöön.

Jos yksityisen palveluntuottajan yksikössä tai asiakkaalla todetaan koronatartunta, niin Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä toimittaa suojavarusteet potilaan hoitoa varten.

Yhtymän tietojen mukaan suojainten saatavuus on vähäinen myös valtion tasolla. Valtion varmuuskeskuksen materiaaleja saadaan Päijät-Hämeeseen aikaisintaan viikolla 20, eli toukokuun puolivälin paikkeilla.

STM käskenyt suojautumaan

Sosiaali- ja terveysministeriö on ohjeistanut, että esimerkiksi kotihoidossa on käytettävä virusepidemian aikana hengityssuojainta asiakkaan suojaamiseksi mahdolliselta henkilökunnan kantamalta taudilta. Terveiden ja oireettomien asiakkaiden kanssa voidaan käyttää kertakäyttöistä kirurgista suu-nenäsuojusta tai kertakäyttöistä kankaista suojainta, esimerkiksi huivia. Samalla tavalla on toimittava riskiryhmiin kuuluvien vammaisten henkilöiden henkilökohtaisessa avussa. Ohje koskee tältä osin myös tehostettua palveluasumista.

Sosiaali- ja terveysministeriö on tiedottanut, että kankaista suojaa tulisi käyttää vain kerran, ja pestä tai hävittää tämän jälkeen. Kankaisten suojamien käytöstä ja desinfioinnista on annettava henkilökunnalle ohjeet.

Kotihoidon työntekijöiden pitää antaa asiakkaille ohjausta hygienia-asioissa ja viruksilta suojautumisessa. Omaisille ja läheisille on annettava selkeä ohjeistus ja tiedotettava hygieniasta sekä toimenpiteiden sisällöstä ja syistä.

Kuntien on myös laadittava tilanteesta toimintaohjeet omaishoitajille ja henkilökohtaista apua saaville.

Forssassa uusi protomalli

Suojainpula on huolestuttanut monilla paikkakunnilla. Forssa on pyrkinyt ratkaisemaan ongelman kehittämällä uusia suojaimia.

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän (Fshky) vanhuspalveluiden palvelualuejohtaja Annukka Kuismin otti tilanteen vuoksi yhteyttä Forssan Yrityskehityksen toimitusjohtajaan Riikka Riihimäkeen.

Uutta suojainta kehittämään koottiin pikaisesti joukot ja protomalli saatiin valmiiksi nopeasti. Nyt kasvosuojaimen prototyyppi on hyväksytty myös sairaalan puolesta. Lisäksi rakennettiin verkosto, jossa yhdistettiin ypäjäläinen ompelija Leena Teperi ja tilaaja.

Nopean toiminnan vuoksi vanhustyöhön tehdään paraikaa uusia kasvosuojaimia. Samalla ompelijat saavat töitä. Tilauspyyntöjä on jo tullut myös muualta Suomesta.

– Olemme iloisia seutukunnan vanhuksien ja Fshky:n työntekijöiden puolesta, että tämä saatiin nopeasti käyntiin, toteavat Riikka Riihimäki ja Annukka Kuismin.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Erinomaista ja esimerkillistä toimintaa Forssassa saada nopeasti vanhustyöhön uusia kasvosuojaimia. Samalla seutukunnan ompelijat saavat töitä. Mahdoton muuttui mahdolliseksi kun toimeen tartuttiin. Näin pitää toimia ilman lainsäädännön pakkopaitaa. Pienillä teoilla on suuri merkitys. Korona virusepidemia etenee vääjäämättä, mutta voimme hidastaa sen kulkua erityisesti riskiryhmissä.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*