Vaikka sisäministeriö on suunnitellut lähes valmiiksi asetuksen, jolla kuntia voitaisiin pakottaa vastaanottamaan turvapaikanhakijoita, pakon realisoituminen on vielä kaukana, kansliapäällikkö Päivi Nerg sisäministeriöstä sanoo Kuntalehdelle.

Kunnille suunnitellusta pakosta uutisoi tiistain Helsingin Sanomat.

ELY-keskusten ja kuntien välisissä aiesopimuksissa on määritelty kuntien tilat, jotka laajapohjaisessa maahanmuutossa voidaan ottaa mukaan.

Ongelma on, että aiesopimukset on tehty keväällä ja suunniteltu vuosi sitten, jolloin taustalla oli ajatus, että tuhansille ihmisille tarvittaisiin nopeasti majapaikka lähinnä lähialueella tapahtuneen onnettomuuden vuoksi.

– Nyt puhutaan tilanteesta jossa vastaanottokeskuksissa pitäisi ihmisten olla jopa kuusi kuukautta kestävän oleskeluluvan hakuprosessin ajan. Ei ne voi olla palloiluhalleja, Nerg sanoo tiloista.

Aiesopimuksissa on määritelty kunnat ja kuntien tilat, jotka laajamittaisessa maahanmuutossa voidaan ottaa käyttöön.

– Jos käy niin että tiloja ei löydy ja paikkoja yhä tarvitaan, pykälässä on seuraava toimivaltakohta, eli asetuksen antaminen siitä, mitkä kunnat velvoitetaan käynnistämään vastaanottokeskus ja myös velvoitetaan keskuksen pyörittämiseen.

Näitä keinoja on valmisteltu Nergin mukaan siitä lähtien, kun Tornioon perustettiin järjestelykeskus.

– Asetuksen virkamiesvalmistelu on käynnistynyt viime viikon maanantaina, mutta ei ole olemassa minkäänlaista poliittista päätöstäkään siitä että asetus tulee.

Useat kunnat ovat vapaaehtoisesti ryhtyneet rivakasti toimeen turvapaikanhakijoiden majoittamisessa. Jotkut kunnat ovat hylänneet ajatuksen, toiset vielä miettivät.

Nerg myöntää, että pakko-asetuksella haluttaan myös vaikuttaa siihen, mitä kunnat asiasta itsekseen päättävät.

– Minusta tällä kaikella halutaan nostaa esille, että kyllä meillä Suomessa on keinoja hoitaa, kun meillä on velvollisuus hoitaa majoitustila kaikille, jotka meille turvapaikkailmoituksen antaa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä