Valinnanvapaus ei ole itsessään tavoite, vaan yksi keinoista saavuttaa sote-uudistuksen tavoitteet, Tuomas Pöysti sanoi Kuntaliiton talous ja rahoitusfoorumissa. (Kuva: Henri Salonen)

Jos sote-palveluiden valinnanvapaus toteutuu, palveluiden tuottajien korvausten tasosta on päätettävä hyvissä ajoin. Ensi viikolla asetetaan työryhmä pohtimaan asiaa, kertoi sote- ja maakuntauudistuksen projektijohtaja, alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti Kuntaliiton talous- ja rahoitusfoorumissa keskiviikkona.

Työryhmän tehtävänä on pohtia tuottajakorvausten lisäksi myös sopimusmalleja.

– Työryhmän pitäisi saada esityksensä hyvissä ajoin valmiiksi, jotta maakunnat voivat valmistautua tuottajakorvauksiin. Vuoden määräajalla pitäisi olla aika paljon valmista, Pöysti sanoi Kuntalehdelle.

Yksi paljon puhuttanut asia viime aikoina on ollut ulkoistussopimusten kohtalo.

Soten valinnanvapaus ja kuntien ulkoistamissopimukset voivat johtaa kaksinkertaiseen laskutukseen. Voi syntyä tilanteita, joissa yritys saa kiinteän korvauksen ostopalvelusopimuksen perusteella ja samoista asiakkaista toisen yksikkönsä kautta valinnanvapauskäytännön mukaan.

Pöystin mukaan nyt tutkitaan, löytyykö lainsäädännöllisiä ratkaisuja puuttua pulmaan.

– Tämä voi joillakin paikkakunnilla muodostua ongelmaksi.

Pöystin mukaan on mahdollista säätää siirtymäaika, jonka kuluessa kokonaisulkoistustuottajien pitäisi hakeutua valinnanvapaustuottajiksi ja tulla hyväksytyiksi.

– Jos näin ei käy, lailla todetaan vanhat sopimukset päättyneeksi.

 

Siirtymäsääntöä
pitää vielä selvittää

 

Soten valinnanvapausesityksen luonnos lähti keskeneräisenä lausuntokierrokselle tammikuun lopussa. Hallituksen esitystä odotetaan huhtikuun loppupuolella.

THL:n yksikönpäällikkö Timo Seppälä moitti, että valmistelussa on ”hintsusti kiirettä”. Hänen mukaansa uudistuksen aikataulu on epäselvä.

Pöysti myönsi, että varsinkin siirtymäsääntö on vaikealukuinen ja sitä pitää vielä selvittää.

Pöystin mukaan 1. marraskuuta 2018 lähtien Suomessa asuvat voivat valita sote-keskuksensa ja hammashoitolansa. Palveluiden tuottajat voivat siis aloittaa vuoden 2019 alussa.

Julkiselle sektorille on kuitenkin annettu yhtiöittämisaikaa vuoteen 2021 asti. Jos yksityinen puoli on jo vuoden 2018 lopussa tarjoamassa palveluitaan, asiakas voi valita silloin jo yksityisen sote-keskuksen.

Valinnanvapausta koskevan lainsäädännön pitäisi tulla Pöystin mukaan eduskunnan käsittelyyn huhtikuun lopulla.

 

Kunnat eivät voi olla
omistajina sote-yhtiöissä

 

Kuntaliitto on pitänyt edelleen yllä toivetta, että kunnat voisivat olla mukana sote-yhtiöiden tuottajana ja yhtiöissä.

Pöysti torjuu ajatuksen jyrkästi.

– Lainsäädännössä sanotaan yksiselitteisesti, että kunta ei toimi sote-tuottajana. Silloin ei voi olla myöskään omistajana yhtiössä.

Aiemmin Kuntalehdessä: Soten ulkoistukset voivat johtaa kaksoislaskutukseen

Tuomas Pöystin haastattelu Kunta.tv:ssä:

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä