Kuva: Ville Miettinen

Kokoomuksen sisäministeri Paula Risikon kommentit Lännen Median haastattelussa maakuntavaalien mahdollisesta perumisesta ovat saaneet nopeasti aikaan äkäistä reagointia sosiaalisessa mediassa, kun hallituspuolueiden edustajat alkoivat väitellä asiasta.

Risikon mukaan maakuntalain valmistelu pitää luultavasti keskeyttää, jos eduskunnan perustuslakivaliokunta löytää sote-uudistukseen hallitusohjelman kirjaamisen jälkeen kokoomuksen ajamana lisätystä valinnanvapausmallista raskauttavia puutteita.

Risikko sai tukea kommentilleen kokoomuksen eduskuntaryhmän sote-kärjeltä Sari Sarkomaalta, joka ilmoitti Twitterissä, että jos valinnanvapauslakiin tarvitaan isoja muutoksia, myös maakunta- ja järjestämislain valmistelu on laitettava ”houldiin”.

Kokoomuksen julkiset linjaukset saivat niin hallituskumppanit kuin oppositiopuolueet kimpaantumaan. Keskustan eduskuntaryhmän sote-asiantuntija Hannakaisa Heikkinen vihjaisi Twitterissä kokoomuksen lähteneen ”laukalle” soten kanssa saman tien, kun pääministeri Juha Sipilä lähti Kiinaan vienninedistämismatkalle.

Hallituskumppaneista Uusi vaihtoehto -ryhmän kansanedustaja Kaj Turunen twiittasi, että ”Risikon kristallispallosta näkyy PeV:n [perustuslakivaliokunnan] kanta pakkoyhtiöittämiseen 5 päivää etuajassa. Näkyykö yhteys maakuntalakiin, juridinen vai poliittinen”.

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä puolestaan kutsui kokoomuslaisten reaktiota ”valinnanvapauspaniikiksi” Uuden Suomen blogissaan.

”Risikon ulostulo voidaan tulkita perustuslakivaliokunnan painostamiseksi. Kyseinen valiokunta ei tee politiikkaa, vaan suorittaa riippumatonta perustuslakiarviointia. Olisi äärettömän tärkeää, että valiokunnalle annettaisiin tässä vaikeassa tilanteessa sen tarvitsema työrauha. Mikäli valinnanvapaus todella törmää perustuslaillisiin esteisiin, on asian ratkaisemiseksi keinot olemassa. Mikä ajaa kokoomusta tällaiseen pelaamiseen?” Kärnä kirjoittaa.

Samoilla linjoilla on oppositiosta vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson, joka pitää kokoomuksen toimintaa ”poikkeuksellisena painostuksena perustuslakivaliokuntaa kohtaan”.

Vihreiden tuore puheenjohtaja Touko Aalto katsoo, että Risikon tarkoituksena on luoda painetta keskustan suuntaan

– Sote-uudistus tulisi toteuttaa yhteistyöllä ja asiantuntijajärjellä – vain se on paras tapa puolustaa ihmisten oikeutta oikea-aikaisiin palveluihin ja pitää kiinni kansanterveyden edistämisestä. Kaikkein turmiollisinta on yrittää vaalikaudesta toiseen edistää eri puolueiden omia sivuagendoja soten varjolla. Se tie on jo nähty, Aalto kirjoitti Facebookissa.

Keskustan eduskuntaryhmän sivistys- ja sosiaalipoliittinen sihteeri Terhi Peltokorpi ja kokoomuksen ryhmän pääsihteeri Laura Rissanen kävivät keskustelua tilanteesta julkisesti.

SDP:n Torsti: Suuret kaupungit mukaan sote-valmisteluun

Jos eduskunnan käsittelyssä olevat sote- ja maakuntalait menevät uuteen valmisteluun, mukaan tulisi ottaa suurten kaupunkien edustus, esittää SDP:n kansanedustaja Pilvi Torsti.

Torstin mukaan kokoomuksen Risikon ulostulo maaakuntavaalien mahdollisesta siirtämisestä antaa olettaa, että lait ovat menossa uuteen valmisteluun perustuslakivaliokunnan käsittelyn seurauksena.

Erityisesti pääkaupunkiseutu vaati erillisasemaa sote-uudistuksessa viime vuonna äänekkäästi. Suuret kaupungit ovat säännöllisesti vaatineet hallituksen esityksiä suurempaa valtaa niin sotessa kuin kasvupalveluissa.

– Nyt uudistusta on viety eteenpäin piittaamatta Suomen menestykselle keskeisten kaupunkien näkemyksistä. Hallitus voi korjata aiheuttamansa tilanteen, jossa kaupungit eivät ole todellisuudessa voineet vaikuttaa uudistukseen ja sen suuntaan, Torsti sanoo tiedotteessa.

Itä-Suomen yliopiston oikeustieteen professorit Tapio Määttä ja Pauli Rautiainen pohtivat juridista näkökulmaa Twitterissä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*