Seinäjoen kaupunginjohtaja Jorma Rasinmäki pitää sote-tuotannon totaalista yhtiöittämistä merkittävänä muutoksena, josta tulee mieleen lähimenneisyydestä ammattikorkeakoulut, joissa noudatetaan sekä osakeyhtiölakia että ammattikorkeakoululakia.

– Ilmeisesti uuden maakunnan sataprosenttisesti omistama tytäryhtiö omalla hallituksella, Rasinmäki pohtii yhtiömuotoa.

Hän muistuttaa, että asiassa on ratkaistava muun ohella julkisen vallan käyttöä koskevat asiat, joita sotessa on monessa kohdassa.

Yksi vaihtoehto olisi tuotannon järjestäminen ammattikorkeakoululain tyyppisellä sääntelyllä.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



– Vaihtoehtona nykyisen kuntalain mahdollistama tuotannon liikelaitos, jonka tarkoituksena on ollut yhdistää sekä yhtiöittämisen että kunnallisen toiminnan parhaat puolet. Myös julkisen vallan käyttö on liikelaitoksessa ratkaistu.

Liikelaitoksena toimimisen etuja Rasinmäki pitää merkittävinä.

Hän näkee kuntien ”harjoitelleen” sotea kiitettävästi.

– Vain lakitasoinen selkeä maali puuttuu. Epävarmuus on johtanut jo nyt erilaisiin ratkaisuihin eri puolella maata. Etelä-Pohjanmaalla sote-työ on jo pitkällä. Välivaihtoehtona ja lopullista mahdollista ratkaisua palvelevana on kuntayhtymä, jonka perustaminen on konkretiaa ja kunnissa siihen on vahva osaaminen.

Rasinmäki korostaa, että sote-uudistuksen perustuslailliset ongelmat mukaan lukien julkisen vallan käyttö tulee ratkaista pikaisesti.

– Liikelaitosmalli tai voimakkaasti säännelty sote-tuotantolaki lienee mahdollista. Mikäli kaikkea ei voi tehdä, harkita kannattaa pilkkomista ja keskittyä suurimman ongelman eli terveydenhuollon yhdistämiseen.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Pääasia on et maakunnat toimii yhdessä eikä kukaan kunta sooloile yksistään ,ja pilaa yhteishenkeä.Ahneus ja yrittää hallita muita se ei hyvästä?

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*