Seinäjoella hoivakoti siirtyi kaupungin vastuulle, kun yksityinen yritys ei saanut rekrytoitua tarpeeksi osaavaa henkilökuntaa. (Kuva: Ville MIettinen)

Seinäjoen kaupunki on joutunut ottamaan vastuulleen kaupungissa toimivan Hoivakoti Kissanpäivät. 21-paikkainen hoivakoti on tarjonnut ikääntyneille ja toimintarajoitteisille päihdeongelmaisille tarkoitettuja ympärivuorokautisia asumis- ja kuntoutuspalveluita.

Hoivakodissa oli tarkastusten yhteydessä havaittu vakavia puutteita muun muassa lääkehuollossa ja henkilöstömitoituksessa. Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto keskeytti hoivakodin toiminnan 13.2. välittömästi määräajaksi.

-Hoivakodista on tullut meille läheisten tekemiä huoli-ilmoituksia. Kävimme tarkastuksella vuonna 2019 ja annoimme silloin ohjeita puutteiden korjaamiseksi. Kun saimme uusia yhteydenottoja hoivakodista, niin teimme sinne ennalta ilmoittamattoman tarkastuskäynnin yhdessä AVI:n kanssa viime tammikuussa ja uudelleen tällä viikolla. Sen jälkeen AVI päätti keskeyttää hoivakodin toiminnan, sosiaalityön tulosaluejohtaja Harri Lintala.

Toiminnasta vastaava Seinäjoen kaupunki vahvisti hoivakodin henkilökuntaa merkittävästi vallanvaihdon yhteydessä.

-Meidän organisaatiosta hoivakotiin siirtyi yksiköstä vastaava henkilö, lääkehoidosta vastaava sairaanhoitaja ja neljä lähihoitajaa. Yhtiöllä on ollut ongelmia erityisesti osaavien lähihoitajien rekrytoinneissa, eikä hoivakodissa ollut työskennellyt sitä väkeä, mistä yhtiön ja kaupungin välisessä puitesopimuksessa oli sovittu, Lintala kertoo.

Ongelmiin joutuneen Hoivakoti Kissanpäivien omistava SJ-Group Oy ei ole yksin rekrytointiongelmiensa kanssa. Osaavista käsistä on puutetta myös Etelä-Pohjanmaalla.

-Tämä oli ensimmäinen tapaus Seinäjoella, jossa hoivakodin toiminta jouduttiin ottamaan kaupungin vastuulle. Näin vakavaa tilannetta ei ole muualla ollut. Monet yritykset ovat kuitenkin valitelleet sitä, että meidän alueella on pula lähihoitajista. On vaikea saada rekrytoitua osaavaa ja pysyvää henkilökuntaa, Lintala toteaa.

Seinäjoen kaupunki on ostanut päihdeongelmaisten palveluita hoivakodin omistamalta SJ-Group Oy:ltä vuodesta 2015.

-Tavoitteena on, että yhtiö pystyy ottamaan jälleen hoivakodin vastuulleen, kunhan asiat ovat kunnossa. Kaupunki ei tule tätä toimintaa pyörittämään kauempaa, kuin se on tarpeen, Harri Lintala linjaa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä