Arkistokuva: VNK/Laura Kotila
Juha Sipilän mukaan sote-valmistelussa ollaan lähellä valmista, jos "enää keskustellaan siitä, antaako EU tälle asialle luvan vai eikö anna".

Vihreiden kansanedustaja, perustuslakivaliokunnan jäsen Ville Niinistö arvioi eduskunnan kyselytunnilla pääministeri Juha Sipilän, kesk., vähättelevän perustuslakivaliokunnan näkemystä.

Vasemmistoliiton Hanna Sarkkinen tiedusteli, aikooko Sipilä todeta ettei uudistusta voida runnoa läpi EU-oikeudellisessa epävarmuudessa ja mahdollisesti muutaman äänen enemmistöllä, ja aikooko tämä kutsua parlamentaarisen ryhmän koolle laatimaan sote-uudistuksen uudet asekelmerkit tulevalle hallituskaudelle.

Sipilä vastasi:

– Sote-uudistuksen valmistelussa ja käsittelyssä ollaan aika lähellä maalia, jos enää keskustellaan siitä, antaako EU tälle asialle luvan vai eikö anna.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



– Tämä asia on virkavastuulla esitetty oikeusvarmuusilmoituksen kautta hoidettavaksi eteenpäin ja sellainen ilmoitus laaditaan perustuslakivaliokunnan ohjeiden mukaisesti ja sitten odotetaan, miten EU tähän reagoi.

Perustuslakivaliokunta ei kuitenkaan ohjeistanut oikeusvarmuusilmoituksen tekemiseen. Valiokunta edellytti, että sote-laeille on joko hankittavat oikeusvarmuus artiklan SEUT 108(3) mukaan tai vaihtoehtoisesti tulee lykätä valinnanvapauden voimaantuloa, kunnes oikeusvarmuus löytyy.

Useat opposition kansanedustajat nostivat perustuslakivaliokunnan ohjeiden ja hallituksen valitseman linjan välisen ristiriidan esiin, ja kerta toisensa jälkeen hallitus toisti näkemyksensä, jonka mukaan oikeusvarmuusilmoitus riittää.

– Pääministeri ehkä hieman väheksyvästi kuvailee tilannetta, Niinistö kommentoi.

– Kun perustuslakivaliokunta teki 20 valtiosääntöoikeudellista pontta jotka on välttämättä muutettava ja lisäksi kymmeniä ehdotuksia korjauksiksi jotka olisivat perustuslain kannalta perusteltuja.

– Nyt ei ole kyse vain siitä antaako EU:n komissio ja oikeus tälle uudistukselle luvan vaan aika laajoista muutostarpeista jotka pitää valmistella huolella ja joihin hallituksen pitää suhtautua syvällä kunnioituksella

Niinistön mukaan on olemassa riski, että jos ilmenee, että oikeusvarmuutta ei, maakunnan liikelaitokset voidaan kansallisen oikeusistuimen päätöksellä määrätä väliaikaiseen toimintakieltoon.

– Perustuslakivaliokunta on edellyttänyt, että julkinen palvelu toimii kaikissa tilanteissa. Miten hallitus näkee että tämä voidaan estää? Niinistö kysyi.

Niinistölle vastannut perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko, kesk., totesi, että aikaa on vielä sen verran käytännön toteutukseen, että viilauksia voidaan tehdä.

– Sote-keskukset astuvat voimaan vasta 2022-23, meillä on hyvä aika muodostaa yhteinen kanta komission kanssa oikeusvarmuusilmoituksen kautta ja tarvittaessa muuttaa itä järjestelmän yksityiskohtia, jotka voivat olla valtiontuen kannalta ongelmallisia.

– Tällöin voimme välttää, että emme koskaan päätyisi ikään kuin oikeusprosesseihin, Saarikko sanoi.

Useat oikeusalan asiantuntijat ovat tuoneet esille, että ainoa mahdollisuus oikeusvarmuuden hankkimiselle on EU-notifikaatio. Sen alkuvaiheessa on mahdollista tehdä oikeusvarmuusilmoitus, mutta tässä vaiheessa sote-uudistuksen valmistelua menettely tulee myöhässä, arvioi Helsingin yliopiston Eurooppaoikeuden professori Juha Raitio.

Sosiaali- ja terveysministeriön arvion mukaan oikeusvarmuussyistä tehtävän valtiontuki-ilmoituksen käsittelyprosessi kestää ”todennäköisesti vähintään vuoden ja mahdollisesti selvästi tätä pidempään”.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*