Tohmajärvi oli toinen aluevaltuuston palveluverkkopäätöksestä valittaneista kunnista. Kuva: Ville Miettinen

Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen eli Siun soten palveluverkkouudistuksen toimeenpanossa otetaan aikalisä, jonka aikana palvelustrategia ja palveluverkkosuunnitelma valmistellaan uudelleen, hyvinvointialue tiedottaa.

Aikalisän taustalla on Itä-Suomen hallinto-oikeuden perjantaina tekemä päätös, jonka mukaan Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen aluevaltuuston kesäkuussa 2023 tekemä päätös hyvinvointialueen palvelustrategiasta ja siihen sisältyvästä palveluverkkosuunnitelmasta syntyi virheellisessä järjestyksessä.

Palveluverkkosuunnitelman valmistelussa oli mukana useampia eri kuntien kunnanhallitusten jäseniä, joiden hallinto-oikeus totesi olleen yhteisöjäävejä. Hallinto-oikeuden päätökseen ei vaikuttanut se, että henkilöt olivat jäävänneet itsensä asian käsittelystä siinä tulevaisuuslautakunnan kokouksessa, jossa oli varsinaisesti päätetty lautakunnan esityksestä aluehallitukselle ja -valtuustolle. Päätöksestä valittivat Juuan ja Tohmajärven kunnat, sekä joukko yksityishenkilöitä.

– Otamme nyt aikalisän suunnitelmien toimeenpanossa ja asia tullaan valmistelemaan ja käsittelemään uudestaan päätöksentekorakenteissa. Esteellisyydet tullaan ottamaan erityisen tarkasti huomioon. Aluehallitus päättää tarkemmat aikataulut seuraavassa kokouksessaan toukokuun aikana, aluehallituksen puheenjohtaja Juha Mustonen (kesk.) sanoo tiedotteessa.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Aluevaltuuston puheenjohtaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.) muistuttaa, että valmistelua ei tarvitse aloittaa tyhjästä.

– Vaikka päätös ei kaatunut palvelustrategian ja palveluverkkosuunnitelman sisältöön vaan muotoseikkoihin, niin otamme tästä opiksi. Valmistelu- ja päätöksentekoprosessi täytyy tehdä erityisen huolella.

Hyvinvointialuejohtaja Kirsi Leivosen mukaan uudessa valmistelussa tarkistetaan aiemmassa valmistelussa käytetty aineisto, jota päivitetään tarvittaessa.

– Oletan, ettei alkuperäisiin suunnitelmiin ja linjauksiin tule merkittäviä muutoksia. Meidän on päästävä ripeästi eteenpäin, sillä palveluverkon uudistaminen on välttämätöntä hyvinvointialueen talouden ja henkilöstön riittävyyden näkökulmasta, Leivonen sanoo.

Siun sotessa on ollut meneillään palveluverkon toimeenpanoon liittyvä yhteistoimintamenettely, jossa otetaan myös aikalisä. Yhteistoimintaneuvotteluissa on käyty läpi henkilöstön kannalta olennaisia toiminnallisia muutoksia, jotka liittyvät palveluverkkosuunnitelman toimeenpanoon. Neuvotteluissa ei ole tavoiteltu henkilöstövähennyksiä.

Siun soten palvelustrategiaa ja palveluverkkosuunnitelmaa koskevat uudet aikataulut valmistellaan hyvinvointialueella aluehallituksen 29.5.2024 kokoukseen päätettäviksi.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*