Hallitus aikoo osana nuorten syrjäytymiseen puuttumista selvittää mahdollisuudet ottaa käyttöön ilman ammatillista tutkintoa oleville nuorille tarkoitettu tuki (osallistumistulo) Heikki Hiilamon raportin pohjalta. (Kuva: Seppo Haavisto)

Hallitus päätti puoliväliriihessä käynnistää valmistelut työllisyyttä ja toimeliaisuutta parantavasta, eriarvoisuutta vähentävästä sosiaaliturvan kokonaisuudistuksesta.

Valmistelussa otetaan huomioon muun muassa perustulokokeilun, osallistumistulokokeilun ja muiden käynnistettävien tutkimusten, laajan kuulemiskierroksen ja selvitysten tulokset sekä kansallisen tulorekisterin tuomat mahdollisuudet.

Juho Saaren ryhmälle tulee vahva rooli sosiaaliturvan uudistamisessa, pääministeri Juha Sipilä, kesk., sanoi tiistai-iltana tiedotustilaisuudessa ja viittasi tammikuussa asetettuun, eriarvoisuutta käsittelevään työryhmään, jota johtaa Saari, Tampereen yliopiston sosiaali- ja terveyspolitiikan professori.

Työryhmän tehtäväksi asetettiin uusi toimintatapojen ja keinojen hakeminen pitkään jatkuneen yhteiskunnallisen eriytymisen pysäyttämiseksi nykyisen menokehyksen puitteissa ja julkisia menoja lisäämättä. Työryhmän tavoitteena on luoda edellytykset kaikkien Suomessa asuvien henkilöiden pärjäämiselle suomalaisessa yhteiskunnassa sekä omalta osaltaan luoda yhdenvertaista ja tasa-arvoista Suomea.

Osana kokonaisuudistusta hallitus haluaa selvittää kustannus-, työllisyys-, tulonjako- ynnä muut vaikutukset, jos asumisen tukeminen irrotetaan toimeentulotuesta ja hoidetaan pelkästään asumisen tukien kautta.

– Tätä ei voi yhtä vipua vääntämällä uudistaa. Tarkoitus on että vuoden 2019 alussa on valmista, ja siitä voi seuraava hallitus jatkaa, valtiovarainministeri Petteri Orpo, kok., sanoi tiedotustilaisuudessa.

Hallitus myös osoittaa 45 miljoonaa euroa vuosina 2018-19 toimiin joilla on tarkoitus edistää lasten ja nuorten hyvinvointia ja ehkäistä syrjäytymistä. Muun muassa paljon kiitosta niin nuorilta kuin kuntien työntekijöiltä saaneen Ohjaamo-toiminnan, joka tarjoaa matalan kynnyksen palveluja yhdeltä luukulta alle 30-vuotiaille, rahoitus aiotaan vakiinnuttaa.

Puoliväliriihen linjaukset toimenpiteiksi nuorten syrjäytymisen vähentämisessä

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä