Sosten mukaan työttömyysturvan euroistaminen on jälleen yksi työllisyystoimi, jonka vaikutukset saadaan työttömien toimeentuloa heikentämällä. Kuva: Ville Miettinen

Palkkatukeen tehtävät rajaukset eivät saa heikentää heikoimmassa työmarkkina-asemassa olevien työllistymisedellytyksiä, vaatii Suomen sosiaali ja terveys ry Soste. 

Hallitus päätti viime viikolla palkkatukilainsäädäntöön tehtävistä muutoksista osana uusia työllisyystoimia. Palkkatukeen tehdään EU:n valtiontukisäätelyn edellyttämät muutokset ja lisäksi sataprosenttista palkkatuen käyttöä rajoitettaisiin suurimpien taloudellista toimintaa harjoittavien yhteisöjen osalta. 

Sosten mukaan rajaus sisältää hyvin suuren riskin siihen, että sataprosenttinen palkkatukityöllistyminen tulee merkittävästi vähenemään. Palkkatuen leikkausten perustelemista EU-säännöksillä on vaikea ymmärtää ja niistä tarvitaan lisää tietoa, Soste toteaa tiedotteessaan. 

Soste ottaa kantaa myös työttömyysturvan euroistamiseen. Hallitus päätti, että työttömän päivärahaoikeus määräytyisi jatkossa kuukausikohtaisen tulorajaehdon kautta eikä enää ennen työttömyyttä tehtyjen työtuntien määrän mukaan. 

Ansiosidonnaisen työttömyysturvan euroistaminen ei Sosten mukaan heikennä merkittävästi sosiaaliturvaa, mutta se on jälleen yksi työllisyystoimi, jonka vaikutukset saadaan kajoamalla työttömien toimeentuloon. 

Järjestö vaatii, että jatkossa on varmistettava toimien oikeudenmukaisuus niin, ettei työttömyysturvaa leikata vähäosaisemmilta. Se ei ole Sosten mukaan tarkoituksenmukaista työllisyyden tai julkisen talouden vahvistamisessa. 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*