Sote-järjestöjen kattojärjestö SOSTE vaatii, että hyvinvointialueiden tulisi sovittaa järjestöt osaksi toimintaansa. (Kuva: Ville Miettinen)

Vuodenvaihteessa voimaan tullut sosiaali- ja terveyspalvelun sekä pelastustoimen uudistus on maksanut satoja miljoonia euroja, joten kansalaisilla on nyt oikeus odottaa uudistukselta myös tuloksia, sote-alan järjestöjen kattojärjestö SOSTE muistuttaa.

SOSTE viittaa valtiovarainministeriöön, jonka mukaan vuosina 2019–2022 sote-uudistuksen kansalliseen valmisteluun, sote-rakenneuudistusta tukevaan alueelliseen valmisteluun ja uudistuksen toimeenpanoon on mennyt noin 650 miljoonaa euroa.

Lisäksi valtio on myöntänyt ainakin yli 500 miljoonaa euroa sote-uudistusta tukeviin sisällöllisiin hankkeisiin, joissa kehitetään sosiaali- ja terveyspalveluja. Tämän lisäksi myös kunnat ovat käyttäneet uudistukseen omia resurssejaan.

-Hintalapun lopullista suuruutta ja tarkoituksenmukaisuutta päästään arvioimaan vasta useamman vuoden päästä, mutta hyvinvointialueet joutuvat kohtaamaan kansalaisten odotukset nyt heti, SOSTEn  varapääsihteeri Anne Knaapi sanoo tiedotteessa.

-Uudistukseen on käytetty valtavasti aikaa ja rahaa, joten hyvinvointialueilta on lupa odottaa tuloksia, kuten palvelujen saatavuuden ja toimivuuden parantumista sekä luukulta toiselle pompottelun vähenemistä.

SOSTEssa toivotaan, että hyvinvointialueet hyödyntävät järjestöjä mahdollisimman laajasti palveluja järjestäessään.

Sosiaali- ja terveysjärjestöjä on Suomessa lähes 11 000. Järjestöjen toiminta voi olla esimerkiksi kriisiapua, vertaistukea, neuvontaa, asumisen tukemista tai vaikkapa tietyille ihmisryhmille suunnattuja harrastus- tai liikuntaryhmiä.

-Järjestöjen toiminta on sovitettava osaksi hyvinvointialueiden sosiaali- ja terveyspalveluja sekä palveluohjausta. Ihminen voi saada kaipaamansa avun ja tuen myös järjestöltä, joten sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisen on pystyttävä ohjaamaan asukas järjestöjen tuen ja toiminnan piiriin, Anne Knaapi linjaa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*