kuva: Sosteri
Sosteri selvittää jäsenkuntiensa liittymisen Pohjois-Savon sairaanhoitopiiriin. Tarkoituksena on turvata Savonlinnan keskussairaalan palvelut.

Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymän Sosterin hallitus päätti maanantaina käynnistää selvityksen, voisivatko Sosterin jäsenkunnat liittyä erikoissairaanhoidon osalta Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin jäseniksi.

Tässä yhteydessä ei päätetty Sosterin perusterveydenhuollon ja sosiaalipalvelujen järjestämisen selvittämisestä. Sosterin hallituksen puheenjohtaja Pekka Nousiainen, kesk., kuitenkin toivoo, että selvityksessä annettaisiin viitteitä siitä, miten perusterveydenhuollon ja sosiaalipalveluiden palvelut tullaan jatkossa järjestämään ja miten kuntien peruspääomat tässä yhteistyössä muodostuvat.

Rinteen hallituksen ohjelmassa sote-uudistusta rakennetaan 18 maakunnan varaan. Nousiaisen mukaan Sosterin suunnitelma Pohjois-Savoon suuntaamisesta ei ole ristiriidassa hallitusohjelman kanssa.

– Täytyy muistaa hallitusohjelman kirjaus, että sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamisessa ja järjestämisessä voidaan toimia maakuntarajat ylittäen, ja me toimisimme kuitenkin erva-alueen sisällä. Itse asiassa näyttää siltä, että eri puolilla Suomea terveydenhuollossa ja erityisesti erikoissairaanhoidossa organisoidutaan omaehtoisesti maakuntarajat ylittäen: pohjoiset sairaanhoitopiirit valmistelevat osuuskuntamuotoista yhteistyötä, Pirkanmaalla ja Kanta-Hämeellä on yhteisiä suunnitelmia ja Eksote tekee laajaa yhteistyötä HUSin kanssa, Nousiainen sanoo.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)– Emme kajoa tässä päätöksessä maakuntajakoon, mutta vaikka Savonlinnan alue siirtyisikin Pohjois-Savoon, Etelä-Savo voisi silti säilyä.

Sosterin reunaehtona yhteistyön selvittelyssä on, että Savonlinnan keskussairaalassa säilyvät perusterveydenhuollon ja erikoisairaanhoidon yhteispäivystysyksikkö, ennalta suunniteltu kiireetön kirurgia sekä invasiivinen kardiologia eli muun muassa sydämen varjoainekuvaukset ja pallolaajennukset. Kuntayhtymäjohtaja Panu Peitsaron mukaan palvelutarjonnan laajentaminen Savonlinnassa voi tulla kyseeseen joillakin erikoisaloilla.

Sosteri ostaa Pohjois-Savon sairaanhoitopiiriltä vuosittain Kuopion yliopistollisesta sairaalasta (KYS) vaativaa erikoissairaanhoitoa nykyisin 11 miljoonalla vuodessa.

Selvityksen on tarkoitus valmistua jäsenkunnille käsiteltäväksi syyskuun 2019 loppuun mennessä. Kyseessä olisi tässä muodossaan molemmissa piireissä kuntien välisen perussopimuksen muutos. Sosterin jäsenkunnat ovat Enonkoski, Rantasalmi, Savonlinna ja Sulkava.

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin hallitus hyväksyi selvityksen käynnistämisen yksimielisesti maanantaina.

Juttua muutettu 17.6. klo 12.04: Lisätty Pekka Nousiaisen kommentit

Juttua muutettu 17.6. klo 15.11: Lisätty tieto Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin hallituksen päätöksestä.

Sosterin johtajan Panu Peitsaron haastattelu 12.6. 2019

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*