SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola huomautti puheenvuorossaan, että digitaaliset palvelut tulisi valjastaa tukemaan paikallisia sosiaali- ja terveyspalveluita.

Kuntaliiton ja terveydenhuollon ammattiliittojen yhteistyössä järjestämä Kivijalka kuntoon -seminaari keräsi tiistaina yhteen kattavasti sosiaali- ja terveysalan asiantuntijoita.

Liittoja kuultiin kattavasti, kun julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jytyn, Talentian, Suomen Hammaslääkäriliiton, Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin, Suomen Lääkäriliiton ja Tehyn puheenjohtajat pitivät seminaarissa puheenvuoronsa.

Liittojen puheenjohtajien puheenvuoroissa toistuvina teemoina esiintyivät sote-uudistuksen aiheuttama epävarmuus sekä tarve ammattialojen väliselle yhteistyölle.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen peräänkuulutti puheenvuorossaan hoitoalan ammattilaisten moniammatillisen ketjun tärkeyttä.

– Sote-keskusten palvelut uudistetaan parhaiten tarkastelemalla rohkeasti työnjakoa. Hoitoonpääsyssä ei saa olla kyse vain lääkärien määrästä, vaan kaikkien ammattitaidon hyödyntämisestä, Rytkönen huomauttaa.

Myös Talentian puheenjohtaja Tero Ristimäki korosti riittävän monialaisen asiantuntijaverkon tärkeyttä uudistuksia toteutettaessa.

– Katse on ollut vahvasti terveydenhuollossa, kun samalla sote-keskuksiin kaivattaisiin riittävästi yksilöllisiä sosiaalipalveluja.

Puheenvuoroissa toistuvana huomiona esitettiin, että myös perusterveydenhuollon palveluista on moneksi. SuPerin puheenjohtaja Silja Paavolan mukaan pitkäaikaissairaat ohjataan usein suoraan erikoissairaanhoitoon ja kalliimpien ratkaisujen piiriin, vaikka moni diagnoosi ja hoito onnistuisi myös paikallisesti omassa terveyskeskuksessa.

Paavola huomauttaa, että monialaisuus voisi tarjota ratkaisun myös hoito- ja hoiva-alan vetovoiman lisäämiseen.

– Meillä on tuhannen taalan paikka saada hoitotyöstä vaikuttavaa ja laadukasta. On ymmärrettävä, että alalle valmistuvat haluavat tulla tekemään koulutustaan vastaavaa työtä.

Katso SuPerin puheenjohtaja Silja Paavolan haastattelu Kunta.tv:stä:

Avatar
Anni Lindgren
anni.lindgren@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*