Kuva: Kari Långsjö

Valmistuuko sote- ja maakuntapaketti tällä vaalikaudella? Ja jos valmistuu, meneekö se eduskunnan suuren salin äänestyksessä läpi? Kuntalehti kysyi tilanteesta eduskuntaryhmien puheenjohtajilta.

Hallituspuolueiden ryhmäjohtajat esiintyvät varovaisen optimistisina. Luottavaisimmin uudistuksen valmistumista kommentoi sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo.

– Sosiaali- ja terveysvaliokunnan sekä perustuslakivaliokunnan perusteellisen työn jälkeen maakunta- ja sote-uudistus etenee keväällä täysistunnon äänestykseen. Läpi menee niin että rytkähtää, hän vastaa Kuntalehdelle.

Keskustan ryhmäjohtaja Antti Kaikkonen vaikuttaa vähän varovaisemmalta, mutta sanoo uskovansa, että eduskunnan enemmistö lopulta tukee uudistusta.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



– Näyttää siltä, että tämä vuosia veivattu ja tarpeellinen uudistus on mahdollista saada nyt viimeinkin maaliin. Uudistus ei ole täydellinen, mutta nyt riittävän hyvä, ja jossain kohtaa on päätökset tehtävä. Tähän ei kannata enää vuosia käyttää.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle jokinen sanoo, että työtä on vielä paljon, mutta hän on kuitenkin myös optimistinen.

– Työ etenee ja keskeiset lait hyväksytään täysistunnossa ennen vaalikauden päättymistä.

SDP:n ryhmäjohtaja Antti Lindtman korostaa perustuslakivaliokunnan työrauhaa.

– On kuitenkin hyvä muistaa, että moni hallituksen mallin ongelmista on muita kuin perustuslaillisia, hän sanoo.

Myös perussuomalaisten ryhmäjohtaja, perustuslakivaliokunnan jäsen Leena Meri varoittaa kiirehtimisestä.

Hän katsoo, että kyseessä on Suomen historian suurin rakenneuudistus eikä pelkkä asian runnominen kiireellä mahdollisella pienellä eduskunnan enemmistöllä saa olla määräävä tekijä.

Myös vihreiden ryhmäjohtaja Krista Mikkonen pitää mahdollisena, että perustuslakivaliokunnassa tulee vielä mutkia niin paljon, ettei muutoksia ehditä enää tällä kaudella tekemään.

– Ei ole mitään takeita siitäkään, että uudistus menisi läpi suuren salin äänestyksessä. Uudistuksen läpivienti siirtyy siis todennäköisesti ensi kauteen. Tulevan hallituksen pitää tarttua toimeen välittömästi.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen arvelee, että uudistus voi valmistua tällä vaalikaudella. Mutta vaikka esitys valmistuisi, Pekonenkin muistuttaa, että läpimeno ei silti olisi varma

– Mitä lähemmäksi vaaleja uudistuksesta päättäminen menee, sen epätodennäköisempää sen läpimeno on.

RKP:n Thomas Blomqvist katsoo, että asia on aidosti auki eikä hän lähde arvaamaan, miten tässä käy.

– Uudistuksen eteneminen riippuu siitä mitä perustuslakivaliokunta lausuu, mutta aika takkuista käsittely on nyt ollut.

Kristillisdemokraattien ryhmäjohtaja Peter Östman pitää lakien läpimenoa tällä vaalikaudella epätodennäköisenä.

– Riippuu paljon perustuslakivaliokunnasta tuleeko keskeiset esitykset ylipäätään eduskunnan täysistuntoon päätettäviksi. Joka tapauksessa käsittely venyy kauden loppuun ja läpimeneminen on aika epätodennäköistä.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöluonnos on paraikaa lausunnolla perustuslakivaliokunnassa, joka arvioi, onko sen aiemmat kommentit otettu riittävästi huomioon. Tällä viikolla käsittely jatkui asiantuntijakuulemisilla.

Lue koko juttu tuoreesta Kuntalehdestä. Lehdessä kerrotaan myös valmistelutilanteesta kentällä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Koska en tällä hetkellä ole kansanedustajana, en voi tietää yksityiskohtia valiokuntyön kuvioista asian suhteen. Mutta vaikka kovasti on paineita saada sote valmiiksi tällä vaalikaudella, niin maaseudun kuntapäättäjänä minulla on huolimatta monista seminaareista hyvin monia avoimia kysymyksiä nimenomaan palvelujen säilymisen ja eri kustannusten osalta.

    Ongelma on osaltaan se, että asioista päättäminen etääntyy kuntapäättäjien ulottumattomiin. Kansalaisten ja yhteiskunnan odotukset sote-asioissa ovat kuitenkin hyvinkin paikallisia. Maakuntavaltuutetut ja varsinkin maakuntahallituksen jäsenet eivät edes
    muodollisestikaan ole kuntiensa edustajia ja he roolissaan helposti toimivatkin keskittämisen hyväksi, jolloin maaseutu ja taajamien lähiöt menettävät palveluitaan.

    Pelkään myös byrokratian ja sen kustannusten kasvua. Pitää muistaa, että vaalien jälkeenkin on maassa eduskunta ja aikanaan myös kokoon saatava hallitus. Ei asiat karkaa. Päätösten tulisi olla rakentavia kaikista näkökulmista.

  2. Kyllä nyt pitäisi ottaa järki käteen ja antaa sotelle aikalisä. Niin löyhällä pohjalla keskeisetkin asiat ovat.

    Miten asiasta voitaisiin päättää, kun ei ole edes kunnollista kustannusarviota eikä mitään vertailuja muihin vaihtoehtoihin ole esitetty. Esimerkiksi Tuhannen lääkärin ratkaisumalli tai Pelkistetty sote (https://sites.google.com/view/pelkistetty-sote/) säästäisivät hallituksen malliin nähden miljardeja joka vuosi.

  3. Onko nyt niin, että 12 vuotta ei ole riittävä aika saada valmista. Suomessa on maailmalla hyvin tunnustettu terveyden ja sairauden hoito. Toivoa sopii, että maakunnat huomioivat aikanaan sen, että peruspalvelut ja sosiaalityö pitää toimia lähipalveluna eikä se saa karata kauas. Huomioitava myös, että kulkuyhteydet eivät saa karata kauas.

    Rahaa on palanut, olisiko jo aika kohdentaa se oikeaan osoitteeseen.

  4. Hoitaja:
    Huomiosi lähipalveluiden oleellisuudesta on aivan oikea. Tulevaisuudessa terveyspalvelujen hajauttaminen tulee olemaan keskiössä, mutta hallitus on etenemässä juuri päinvastaiseen suuntaan eli keskittämässä toimintoja. Kaiken lisäksi koko järjestelmä sirpaloituisi ja byrokratisoituisi. Siis etäisyys ihmisiin kasvaisi, vaikka sen pitäisi lähentyä.

    Rahaa sote-uudistukseen on nyt poltettu jo noin kaksi miljardia eikä ole päästy vielä muuhun kuin poliittisten tavoitteiden toteuttamiseen.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*