Kolme vuotta pakolaisleirillä Libanonissa viettäneet Al-Mahmaudin veljekset Mohammad, Ahmad ja Yamen käyvät koulua Rautalammilla. Keskellä projektityöntekijä Kari Katajisto. (Kuva: Vesa Ranta)

Rautalampi kotouttaa turvapaikanhakijoita määrätietoisesti, vaikka naapurikunnat eivät halunneet mukaan yhteistyöhön.

Rautalampi on ryhtynyt rivakasti toimiin kotouttaakseen kuntaan saapuneet turvapaikanhakijat. Runsas vuosi sitten alkoi projekti  80 kiintiöpakolaisen sijoittamisesta 3 700 asukkaan Rautalammille. Lisäksi tänä vuonna on päätetty ottaa kuntapaikalle kymmenen myönteisen turvapaikkapäätöksen saanutta.

Paikkakunnalla toivotaan, että mahdollisimman moni tulijoista jäisi pysyvästi Rautalammille, koska Rautalampi tarvitsee vanhusvoittoisen väestörakenteen vuoksi nuoria asukkaita.

– Kotoutamme kaikki mahdollisimman nopeasti savolaisiksi. Turvapaikanhakijoiden lapset olivat kesäkuussa koulussa vaikka suomalaiset oppilaat olivat lomalla, Rautalammin kunnan projektityöntekijä Kari Katajisto kertoo.

Rautalammilaiset eivät halunneet asuttaa turvapaikanhakijoita kerrostaloasuntoja väljempiin omakotitaloihin syrjäkylille, jotta he eivät kokisi oloaan yksinäiseksi.

– Keskustassa myös harrastusmahdollisuudet ovat lähellä, Katajisto huomauttaa.

Lappajärvi kiisteli itsensä kriisiin

Rautalammilta parisataa kilometriä länteen, eteläpohjanmaalaisessa Lappajärven kunnassa on kiistely turvapaikanhakijoiden majoituspaikasta ajanut päätöksenteon kriisin partaalle.

Kuntaan viime vuonna saapuneita turvapaikanhakijoita majoitettiin kylpylähotelliin. Tämä oli monille valtuutetuille liikaa. Ajautuminen konkurssiin olisi monen mielestä ollut parempi vaihtoehto.

Elokuussa Lappajärven kunnanvaltuustossa tehtiin aloite kunnanhallituksen erottamiseksi.

Kunnanjohtaja Tuomo Lehtiniemi muistuttaa, että päätöksen avulla hotellin toimintaa kyettiin jatkamaan noin vuoden ajan sekä samalla turvattiin 30 työpaikkaa ja pidettiin Kivitippu kokonaisuutena.

– On vaikea ymmärtää päätöksen voimakasta arvostelua, kunnanjohtaja sanoo.

”Lappajärvi ei ole
pakolaisvastainen”

Maahanmuuttovirasto on nyttemmin sulkenut Kivitipun vastaanottokeskuksen, kuten se on sulkenut useita muitakin vastaanottokeskuksia eri puolilla Suomea. Viimeiset turvapaikanhakijat poistuivat hotellista 17. elokuuta.

Lehtiniemen mielestä kunnanhallituksen erottaminen kuntavaalien alla ei ole järkevää.

Päätös erottamista valmistelevan valiokunnan perustamisesta on tehty, mutta prosessi on kesken.

– Valiokunnan perustamispäätös jouduttiin tekemään uudestaan, koska siinä oli muotovirheitä, kunnanhallituksen puheenjohtaja Elina Löytömäki, kesk., kertoo.

Kunnanjohtaja Lehtiniemi vakuuttaa, että Lappajärvi ei ole pakolaisvastainen, vaikka äkkiseltään niin saattaisi luulla.

– Suuri joukko Lappajärven asukkaista suhtautuu heihin myönteisesti ja vapaaehtoistyön tekijöitä on ollut paljon. Sekä päätös 13 aikuisen ja 17 lapsen väliaikaisesta asuttamisesta, että päätös 30 myönteisen ratkaisun saaneen turvapaikanhakijan kotouttamisesta ovat syntyneet Lappajärven kunnanvaltuustossa yksimielisesti. Myöskään yhtään konfliktia paikallisten ja maahanmuuttajien välillä ei ole ollut.

Kokemus evakoista
auttaa Rautalammilla

Rautalampi yritti saada kotouttamisprojektiin mukaan myös naapurikuntia, mutta halukkuutta ei ollut.

– Päätimme kuitenkin lähteä vetämään hanketta yksin, kunnanjohtaja Risto Niemelä kertoo.

Kuopion ely-keskus myönsi kolmivuotiselle hankkeelle 400 000 euron tuen. Sillä on muun muassa palkattu projektityöntekijöitä.

Niemelän mukaan kunta tarvitsee vanhusvoittoisen väestörakenteen vuoksi nuoria.

– Yksi suvaitsevaisuuden syy on peräisin sotavuosilta. Rautalammille asutettiin todella paljon Karjalan evakkoja. Myös isäni on karjalaisia, hän raivasi tänne asutustilan, Rautalammin kunnanvaltuutettu Timo Satuli, ps., kertoo.

Lue lisää maahanmuuttajien vaikutuksesta elinvoimaan uudesta Kuntalehdestä.

Tapio Mainio

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä