Kuva: Ville Miettinen
Tanskan terveydenhuoltojärjestelmässä omalääkäri on potilaan portti terveydenhuoltoon. Uudistus vahvistaisi kuntien ja omalääkärin yhteistyötä.

Tanskan hallitus kaavailee itsehallintoalueiden lakkauttamista ja kuntien roolin vahvistamista terveyspalveluissa.

Danske kommuner -lehden mukaan pääministeri Lars Løkke Rasmussenin hallitus aikoo luoda terveydenhuoltoon uuden mallin, jonka periaatteena on ”potilas ensin – läheisyys, johdonmukaisuus, laatu ja potilasoikeudet”.

Tarkoitus on ajaa nykyiset viisi aluetta alas ensi vuoden loppuun mennessä. Alueet perustettiin vuonna 2007 kuntauudistuksessa, jolloin 13 lääniä lakkautettiin ja kuntien määrä väheni 271:stä 98:aan.

Uudessa järjestelmässä sotea hallinnoidaan kolmella tasolla: Valtio vastaisi yleisestä suunnittelusta ja budjetoinnista. Viisi alueellista organisaatiota vastaisi suurimpien sairaaloiden toiminnasta. Nykyisten alueiden tehtäviä jaettaisiin uusille paikallisille terveydenhuolto-organisaatioille, joita muodostetaan 21. Ne toimivat akuuttisairaaloiden ympärillä ja kuhunkin organisaatioon kuuluu 4-5- kuntaa.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Uuden järjestelmän tarkoitus on vahvistaa sairaaloiden, omalääkärien ja kuntien yhteistyötä. Uudistus vahvistaisi kuntien roolia terveydenhoidossa, mm. ennaltaehkäisyssä. Kunnanjohtajat on tarkoitus ottaa mukaan paikallisten organisaatioiden päättävään elimeen sairaaloiden johdon ja yleislääkärien edustajien rinnalle.

Jo nyt Tanskan terveydenhuoltojärjestelmä rakentuu niin, että omalääkäri on potilaan portti terveydenhuoltoon. Terveydenhuollosta vastaavat kunnat ja viisi aluetta. Kuntien vastuulla ovat esimerkiksi kotisairaanhoito ja ennaltaehkäisevä hoitotyö, yleislääkäriasemat taas kuuluvat alueiden hallintoon. Omalääkärillä on kaikki tieto potilaasta, sillä hän lähettää potilaan tarvittaessa eteenpäin ja saa sairaaloista tiedon potilaan hoidosta.

Viime kesäkuun Kuntalehdessä haastateltu Tanskan kuntien etujärjestön KL:n terveydenhuollon pääneuvonantaja Frederikke Beer kaipasi kuntien ja lääkäriasemien välillä nykyistä tiiviimpää yhteyttä – nyt suunniteltu uudistus olisi siis tuomassa juuri tätä.

Lue lisää: Kommuntorget: Danmark läggar ner sina regioner

Aiheesta aiemmin: Tanskassa terveydenhuolto pyörii omalääkärin ympärillä

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*