Kuva: Seppo Haavisto
Terveydenhuoltoon kaivataan kattavaa valtakunnallista laaturekisteriä.

Terveydenhuoltoon halutaan kattava laatuseuranta. THL kehittää mallia kansallisesti kattavien laaturekisterien luomiseksi. Rekistereistä saatavan tilastotiedon avulla halutaan parantaa potilaiden saaman hoidon laatua ja vaikuttavuutta.

Seurantaa on kaivattu myös sote-uudistuksen yhteydessä. Jos uudistus ja siihen liittyvä valinnanvapaus toteutuu, vertailutietoa kaipaavat entistä enemmän niin kansalaiset kuin maakuntien päättäjätkin.

– Rekisteritieto palvelee potilaita ja heidän hoitoaan. Tilastotietojen ja -vertailujen pohjalta hoidon laatua voidaan parantaa ja hoitopaikkojen välisiä laatueroja tasoittaa, sanoo hankejohtaja, THL:n johtava asiantuntija Pia Maria Jonsson.

– Lisäksi rekisterit antavat mahdollisuuden seurata monipuolisemmin esimerkiksi sote-uudistuksen vaikutuksia.

– Rekisteritiedot antavat myös hyvän lähtökohdan hoitomenetelmien tieteelliselle arvioinnille ja tehokkaampien hoitojen kehittämiselle, Jonsson sanoo.

THL:n mukaan rekisteritietoa on kerättävä annetuista hoidoista ja niiden vaikutuksista sekä lääketieteellisin mittarein että potilailta itseltään.

Pohjoismaista mallia

Suomessa on käytössä joitakin alueellisia ja paikallisia laaturekistereitä, mutta ongelmana on kansallisesti yhtenäisen ja kattavan laatutiedon puute, jota nyt on tarkoitus ratkaista.

– Muissa Pohjoismaissa on käytössä laajat laaturekisterijärjestelmät. Ruotsissa rekisteritietoja on koottu jo vuosia yli sadan potilasryhmän hoidosta ja sen tuloksista, myös Norjassa ja Tanskassa rekistereitä on kymmenittäin, Jonsson kertoo.

– Rekistereillä seurataan esimerkiksi sydäninfarktipotilaiden hoidon tuloksia tai potilaiden saamaa hoitoa ja vointia tavallisissa pitkäaikaissairauksissa, kuten diabeteksessa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*