THL ja Kuntaliitto kehittävät sosiaalipalvelujen vaikuttavuusarviointia
Kuntaliitossa ja THL:ssä kehitetään mittareita asiakkaiden toimintakyvyn ja palvelujen vaikuttavuuden arvioimiseksi sosiaalipalveluissa.
Yksi hyvä sosiaalipalvelujen vaikuttavuuden mittari on toimintakyvyn muutos.
Useimmissa sosiaalipalveluissa palvelutarve on seurausta eri tavoin kuormittuneista elämäntilanteista, jotka ovat heikentäneet ihmisen kykyä toimia ja osallistua oman yhteisönsä elämään.
– Kun asiakkaan toimintakyky on saatu palautettua, palvelutarve poistuu ja hyvinvointi lisääntyy, toteaa Kuntaliiton projektitutkija Elina Aaltio.
Arvioitaessa asiakkaan toimintakykyä ensimmäistä kertaa arvioidaan samalla hänen palvelutarpeitaan.
Kun toimintakykyä arvioidaan myöhemmin uudestaan, voidaan seurata työskentelyn onnistumista eli vaikuttavuutta asiakkaan ja myös kunnan näkökulmasta. Mittareiden käyttö ohjaa asiakkaan tilanteen kokonaisvaltaista arviota sekä tuottaa vertailukelpoista tietoa eri väestöryhmien palveluntarpeista.
– Mittari ei korvaa inhimillistä vuorovaikutusta työntekijän ja asiakkaan välillä. Palvelutarpeen arvioimiseen ja muutoksen seuraamiseen tarvitaan aina ammattilaisia ja riittävästi aikaa, korostaa Kuntaliiton sosiaali- ja terveysyksikön johtaja Tarja Myllärinen.
Asiantuntijaverkosto TOIMIA yhtenäistää arvioinnin
Kuntaliitto on mukana myös THL:n koordinoimassa eri organisaation yhteisessä Toimintakyvyn mittaaminen ja arviointi (TOIMIA) –asiantuntijaverkostossa, joka yhtenäistää toimintakyvyn mittaamista ja arviointia.
Verkosto laatii eri käyttötarkoituksiin suosituksia ja mittariarviointeja, jotka julkaistaan netissä ilmaisessa TOIMIA-tietokannassa.
TOIMIA-verkosto on tarkoitettu kaikille toimintakyvyn mittaamisesta ja arvioinnista kiinnostuneille ammattilaisille ja asiantuntijoille. Verkoston toiminta tapahtuu vapaaehtoisten asiantuntijoiden muodostamissa asiantuntijaryhmissä.
– Sosiaalipalveluiden asiantuntijoista koostuva ryhmä voisi kartoittaa millaisia toimintakyvyn mittaamisen ja arvioinnin suosituksia sosiaalipalveluihin tulisi laatia ja mitä toimintakykymittareita tulisi arvioida erityyppisissä sosiaalipalveluissa käytettäväksi, kertoo TOIMIA-verkostoa koordinoiva erikoistutkija Heli Valkeinen.