Kuva: Miska Puumala
- Taudit ovat suurin piirtein samoja, mutta kun ennen hoidettiin työikäisiä, niin tänään potilaat ovat vanhuksia. Iäkkäät ovat hauraampia ja kuntoutus nousee tärkeälle sijalle, ylilääkäri ja uuden Kainua-sairaalan projektijohtajan työskennellyt Jukka Juvonen sanoo.

Tulevaisuuden sairaalaverkkoa rakennetaan nyt vimmalla ympäri maata. Kun Kainuun keskussairaalarakennus otettiin käyttöön reilut 50 vuotta sitten, se oli suunniteltu ja rakennettu noin 100 000 asukkaan nuorekkaalle Kainuulle. Kainua-nimeä kantava uusi sairaala tulee palvelemaan alle 70 000 asukkaan harmaantuvaa Kainuuta.

Sosiaali- ja terveysministeriö myönsi poikkeusluvan Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon historian suurimmalle sote-investoinnille lokakuussa 2016. Kun suunnittelua oli tehty jo vuosien ajan ennen poikkeusluvan saamista, rakennustöihin päästiin alkuvuodesta 2017. Ensimmäisenä valmistuvan ykkösosan sisustustyöt ovat parhaillaan käynnissä ja rakennus luovutetaan tilaajille lokakuun loppuun mennessä.

Vuodesta 2016 voimassa olleen rajoituslain puitteissa sairaanhoitopiirien, kuntayhtymien ja kuntien sote-investoinneille on myönnetty poikkeuslupia. Elokuun puolivälin maissa poikkeuslupia oli myönnetty yhteensä yli 3,3 miljardin euron arvosta, josta sairaanhoitopiirien rakennushankkeiden osuus oli 2,8 miljardia euroa.

Suurin yksittäisistä poikkeusluvan saaneista hankkeista on Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin Tulevaisuuden sairaala OYS 2030. Ykkösvaiheen rakentaminen ajoittuu vuosille 2018–2023.

Tulevaisuuden sairaalaa on pohdittu myös Kanta-Hämeen suunnalla.

– Kysynnän ennakointi on haastavaa, kun tarkkaa käsitystä väestökehityksestä ei ole. Se on kuitenkin selvää, että kun väestö vanhenee, se lisää hoidon kysyntää. Tiloja pystytään tulevaisuudessa myös sopeuttamaan sen perusteella, mikä on maakunnan väestönkehitys, ikärakenne ja sairastavuus, pohtii Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtaja Seppo Ranta.

Hämeenlinnaan nouseva Ahveniston sairaala, eli tuttavallisemmin Assi, on olemassa vasta suunnittelupöydällä ja projektitoimiston 3D-malleissa. Ensi kesänä yhtymävaltuusto päättää rakentamisen aloittamisesta ja rakennustyöt käynnistynevät seuraavana syksynä.

Lue koko juttu sairaalahankkeista tuoreesta Kuntalehdestä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä