Turkulainen ortopedian erikoislääkäri Ari Itälä (kesk.) on tyypillinen tunturilääkäri, joka yhdistää loman, harrastukset ja lääkärin työn. (Kuva: Pauli Hänninen)

Pohjoisen tunturikeskuksiin on tullut yksityisiä terveyspalveluja, jotka täydentävät alueen julkista terveydenhuoltoa. Niin turistit kuin paikalliset asukkaatkin ovat tyytyväisiä päästessään hoitoon nopeammin ja lähelle.

Terveysalan ammattilaisia tunturialueille vetävät bisneksen lisäksi myös harrastukset, sukusiteet tai halu kehittää alueen palveluja. Osa lääkäreistä tulee pysyvämmin, osa keikoille.

Paikalliset asukkaat ovat löytäneet kotitunturiensa yksityiset terveyspalvelut. Moni kunta kertoo palveluista kuntasivuillaan tai ohjaa asiakkaita muutoin yksityiselle esimerkiksi ajokortti- ja terveystodistusasioissa. Yksityiset palvelutuottajat taas ohjaavat potilaita tarvittaessa julkiselle puolelle. Jos yksityisasemilla ei ole omia laboratorio- tai röntgenpalveluja, palvelut ostetaan lähikunnalta.

– Tunturien yksityislääkärit ja lääkäriasemat täydentävät jo nyt kunnan perusterveydenhuollon palveluja ja niiden rooli kasvaa sote-uudistuksen myötä. Palveluja pitää olla tarjolla siellä, missä on kysyntää ja tarvetta, Kittilän kunnan perusturvajohtaja Markku Tuunainen sanoo.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Laajin yksityinen terveyspalvelutarjonta on Levillä ja Ylläksellä. Levillä toimii kaksi lääkärikeskusta, toinen läpi vuoden ja toinen sesonkeina. Ylläksellä on monipuolisia palveluja molemmin puolin tunturia läpi vuoden, jopa Suomen ensimmäinen yksityinen dialyysihoitoyksikkö.

Olos- ja Pallastuntureiden kävijät saavat avun Muonion kuntakeskuksessa. Pyhä-Luostolla on yksityisiä palveluja sesonkeina ja viikonloppuisin. Saariselän ja Rukan yksityiset palvelut toimivat sesonkeina.

Lue lisää aiheesta torstaina ilmestyvästä Kuntalehdestä 3/2017.

TEKSTI: HILKKA JANKKILA

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*