Kuva: Ville Miettinen
Suuret kaupungit ovat ottaneet kantaa sote-uudistukseen sen jo ollessa eduskuntakäsittelyssä. Maanantaina oli Turun vuoro.

Turun kaupunginvaltuusto päätti maanantaina kriittisestä kannasta hallituksen esittämään sote- ja maakuntauudistukseen. Kannanoton mukaan eduskunnan käsiteltävänä olevaa maakunta- ja sote-uudistusta koskevaa ehdotuskokonaisuutta ei tule hyväksyä.

Kokoomuksen valtuustoryhmän ryhmäpuheenvuoron pitänyt Ville Valkonen muistutti kustannusten jatkuvasta kasvusta, painotti että sote pitää saada eteenpäin palvelujen turvaamiseksi ja kritisoi muita ryhmiä pelon lietsonnasta

– Nyt on peloteltu kaikella, mikä liittyy tähän uudistukseen. Kaikki romahtaa ja kaikki tuhoutuu, Valkonen kuvaili.

SDP:n Piia Elo puolestaan korosti, että muutosta ei vastusteta, vaan kysymys on siitä, miten muutos tehdään.

Toinen demariryhmän edustaja Mari-Elina Koivusalo viittasi Kuntaliiton viime viikolla julkaisemaan selvitykseen sote-kustannusten kehityksestä keskisuurissa ja suurissa kunnissa. Koivusalon mukaan kunnissa on jo päästy kustannusten hillintään kiinni.

– Meillä ei ole hirvittäviä tarpeita säästää, koska meidän toimintamme on hyvin tehokasta, Koivusalo sanoi.
Turun kaupungin näkemyksen mukaan ”historiallisen suuren reformin valmistelu on ollut poukkoilevaa ja pirstaleista siten, että uudistuksen kokonaisvaikutuksia on ollut erittäin vaikeaa tai mahdotonta arvioida”.

Kannanotossa muistutetaan myös, että maakunnan myötä syntyvä uusi hallinnon taso ja voimakas operatiiviseen toimintaan kohdistuva sääntely aiheuttaa uusia rajapintoja ja rikkoo jo toteutettuja yhteistyörakenteita kaupunkiseudulla.

”Keskeinen osa Turun kaupungin, samoin kuin muiden suurten kaupunkien uudistusta kohtaan kohdistamasta kritiikistä ei koske niinkään uudistuksen yksityiskohtia, vaan erittäin perustavaa laatua olevia peruslinjauksia. Uudistuksen riskit ovat suuria, koska merkittävät ongelmat ovat rakenteellisissa ratkaisuissa verrattain nopeasti korjattavissa olevien yksityiskohtien sijaan.”

Lisäksi Turku muistuttaa, että kaupunkien merkitys hyvinvoinnin ja taloudellisen kasvun lähteinä tulee edelleen kasvamaan riippumatta maakunta- ja sote-uudistuksen toteutumisesta.

”Siksi on keskeistä, että kaupunkien toimintamahdollisuudet sekä resurssien että toimivallan osalta turvataan tulevaisuudessa riippumatta hallinnollisten reformien lopputuloksesta”, kannanotossa sanotaan.

Kannanotto oli lähetetty Turun kaupunginhallituksesta äänin 9-5 valtuustolle tiedoksi. Kannanotosta käytiin puolentoista tunnin keskustelu. Siihen ei voinut tehdä muutoksia eikä siitä äänestetty.

– Minusta Turun kanta ei voi olla, että koko uudistus pitää hylätä. Se ei kuulosta yhtään järkevältä, keskustan valtuutettu Alas Ali ihmetteli.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä