Arkistokuva: Pekka Moliis

Vaasan sairaanhoitopiirille on myönnetty valtionavustus potilas- ja asiakasturvallisuuden kehittämiskeskuksen perustamiseen. Valtionavustuksen määrä on kolme miljoonaa euroa. Valtionavustuksen tuella tehtävällä kehittämistoiminnalla on tarkoitus tuottaa suosituksia, toimintamalleja ja uusia työkaluja potilas- ja asiakasturvallisuuden varmistamiseksi sekä ammattilaisille että asiakkaille.

Vaasan sairaanhoitopiiri ja siihen perustettu potilas- ja asiakasturvallisuuden kehittämiskeskus on tarjoutunut huolehtimaan kansallisesti potilas- ja asiakasturvallisuuden edistämisen koordinaatiosta ja potilas- ja asiakasturvallisuuden menettelyjen kehittämisestä. Lisäksi kehittämiskeskus on tarjoutunut huolehtimaan menettelyjen juurruttamisesta valtakunnallisessa yhteistyössä, tutkimuksen edistämisestä ja kansainvälisestä yhteistyöstä.

Avustuksen määrä on miljoona euroa vuosittain vuosina 2020, 2021 ja 2022. Vuosien 2021–2022 avustusten perusteena olevat määrärahat vahvistetaan valtion vuosien 2021 ja 2022 talousarvioissa.

Edellytyksiä kansalliseksi potilasturvallisuuden edistäjäksi

Asiakas- ja potilasturvallisuuden edistämisestä on toistaiseksi puuttunut kansallisen tason koordinaatio ja toimeenpanon tuki. Suomi ei myöskään ole juurikaan tehnyt kansainvälistä yhteistyötä asiakas- ja potilasturvallisuuden kehittämisessä.

Sosiaali- ja terveysministeriö perusteleekin valtion avustusta sillä, että Vaasan sairaanhoitopiirillä on edellytyksiä profiloitua kansalliseksi potilasturvallisuuden edistäjäksi. 

Vaasan sairaanhoitopiiri on keskittynyt potilasturvallisuuden kehittämiseen jo kymmenen vuoden ajan, mistä osoituksena sille on sovittu potilasturvallisuuden ja laadun koordinaatiotehtävä Turun yliopistollisen keskussairaalan erityisvastuualueella.

Vaasan keskussairaala on myös toimeenpannut hyviä käytänteitä ja käynnistänyt vuonna 2017 potilasturvallisuuden kokonaisvaltaisen tutkimusohjelman. Syksyllä 2019 käynnistettiin valtakunnallinen No Harm -verkosto potilas- ja asiakasturvallisuuden kehittämisen ja tutkimuksen edistämiseksi. Vastaavaa potilas- ja asiakasturvallisuuden kehittämistyötä ei ole tehty muissa sairaanhoitopiireissä tai muualla Suomessa.

Vaasan sairaanhoitopiirillä on myös valmiudet potilas- ja asiakasturvallisuusstrategian ja sen toimeenpanosuunnitelman mukaiseen asiakasturvallisuustyön edistämiseen sosiaalihuollossa. Sairaanhoitopiirillä on lisäksi valmiudet ottaa tehtävässä huomioon kielellisten seikkojen merkitys potilaiden ja asiakkaiden turvallisuudelle.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*