Vanhuspalveluiden vierailurajoituksia lievennetään, mutta turvavälin pitämiseen ja varovaisuuteen kehotetaan edelleen. Kuva: Seppo Haavisto

Vanhuspalveluiden noin kolme kuukautta kestäneitä vierailurajoituksia ollaan purkamassa. Hallitus linjasi tiistaina, ettei se enää anna tiettyyn ikärajaan perustuvaa suositusta fyysisten kontaktien välttämisestä. 

Itä-Savon sairaanhoitopiirissä Sosterissa omaisten vierailut palvelutaloissa sallittiin jo maanantaina. Tällä hetkellä kunkin toimintayksikön tai palvelutalon johtaja vastaa vierailujen sopimisesta ja järjestämisestä etukäteen. 

– Vierailun aikana henkilökunta varmistaa, että riittävä suojautuminen ja turvaetäisyys toteutuvat, ikäihmisten palvelujen johtaja Anu Koivumäki kertoo Sosterin tiedotteessa.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä (PHHYKY) tiedotti torstaina, että palveluyksiköiden ikääntyneet asukkaat pääsevät tapaamaan ja ulkoilemaan omaistensa ja läheistensä kanssa väljemmin turvaohjein. Hyvinvointiyhtymän vs. toimialajohtaja Anu Olkkonen-Nikula kertoo, että iäkkäiden palveluissa seurataan jatkuvasti Päijät-Hämeen alueen koronatilanteen kehitystä.

– Jos tartunnat alkaisivat lisääntymään, siinä vaiheessa totta kai muutamme vierailuohjeita. Käymme jatkuvaa vuoropuhelua muun muassa infektioylilääkärin kanssa.

Tällä hetkellä Päijät-Hämeen epidemiatilanne on monien muiden maakuntien tavoin rauhallinen. Alueella ei ole todettu yhtäkään uutta varmistettua koronatartuntaa viimeisen kahden viikon aikana. 

Aikarajoitukset lientyvät, fyysinen etäisyys pidettävä

Sekä Päijät-Hämeessä että Itä-Suomessa tapaamiset pyritään ensisijaisesti järjestämään ulkona palveluyksiköiden piha-alueilla, mutta tietyissä tilanteissa läheistään voi tavata myös sisätiloissa. Voimassaolevia turvasuosituksia, kuten kahden metrin turvaetäisyyttä on noudatettava edelleen. 

Päijät-Hämeessä tapaamisten kestolle ei enää aseteta erillistä maksimiaikaa. Jatkossa myös palveluyksikön asukkaiden kotilomat ovat mahdollisia, kunhan kokoontumisten väkimäärät säilyvät pieninä.

– Juhliin ei vielä voi lähteä, siellä tartuntariski kasvaa suhteessa liian suureksi. Asukkaiden toiveissa on ollut, että voisi mennä esimerkiksi suvun mökille tai lasten koteihin vierailulle, Olkkonen-Nikula sanoo.

Avatar
Anni Lindgren
anni.lindgren@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*